Pădure de stejari, transformată într-un uriaş laborator ştiinţific pentru a demonstra impactul creșterii nivelului de dioxid de carbon

Un experiment desfăşurat în Marea Britanie, care a transformat o pădure de arbori bătrâni într-un uriaş laborator ştiinţific în aer liber pentru a demonstra impactul dioxidului de carbon (CO2) asupra copacilor, a relevat rezultate uimitoare, au anunţat cercetătorii britanici.

05 Octombrie 2021, 19:25 (actualizat 05 Octombrie 2021, 19:39) |
Frunză de stejar / FOTO: Pixabay

Oameni de ştiinţă de la Universitatea din Birmingham au descoperit că stejarii maturi şi-au intensificat rata de fotosinteză ca răspuns la nivelurile crescute de CO2.

În experiment, o pădure bătrână de stejari a fost expusă la niveluri ridicate de CO2. În primii 3 ani ai unui proiect care se va întinde pe 10 ani, stejarii de 175 de ani au răspuns în mod evident la CO2 prin creşterea constantă a ratei de fotosinteză.

Rezultatele, primele anunţate în cadrul acestui experiment de proporţii desfăşurat în aer liber, publicate în cea mai recentă ediţie a jurnalului Tree Physiology, au dezvăluit că stejarii maturi îşi extind rata de fotosinteză cu până la o treime, ca răspuns la creşterea nivelului de CO2 până la valori care se preconizează că vor reprezenta media mondială până în anul 2050.

Cercetătorii evaluează în prezent frunzele, lemnul, rădăcinile şi solul pentru a afla unde ajunge carbonul suplimentar captat şi pentru cât timp rămâne captiv în pădure.

Cercetarea a fost efectuată într-un centru al Institutului de Cercetare Forestieră din Birmingham (BIFoR) în strânsă colaborare cu oameni de ştiinţă de la Western Sydney University, care desfăşoară un experiment similar într-o pădure bătrână de eucalipţi.

Acestea sunt cele mai ample experimente din lume care analizează efectul schimbărilor globale asupra naturii.

"Este o încântare să vedem că prima piesă din puzzle-ul carbonului se aşază la locul ei. Suntem siguri acum că arborii bătrâni răspund la nivelurile viitoare de dioxid de carbon. Cum răspunde întregul ecosistem forestier este o întrebare mult mai amplă, ce necesită numeroase investigaţii mai amănunţite. Acum mergem mai departe cu aceste investigaţii", a declarat profesorul Rob MacKenzie, fondatorul BIFoR.

Cercetătoarea Anna Gardner, din Birmingham, care a condus măsurătorile, s-a declarat încântată de faptul că a contribuit la primele rezultate ştiinţifice publicate ale unui experiment de importanţă globală. "Efectuarea măsurătorilor în vârful unui stejar de 25 de metri, zi după zi, a fost o muncă dificilă, însă a fost singura modalitate de a şti sigur cât de mult reuşeau copacii să fotosintetizeze din cantitatea în plus de CO2", a explicat ea.

Sursa: Agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 15°C
IASI 13°C 10°C
CLUJ 7°C 11°C
CONSTANTA 16°C 16°C
CRAIOVA 12°C 13°C
BRASOV 10°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI