Pădurarii au protestat la Parlament și au cerut dotarea cu armament de serviciu

Munții chelesc, iar hoții de lemne nu mai pot fi opriți de simpla prezență a pădurarilor. Așa că, astăzi, ei au venit în Capitală, în fața Parlamentului, să ceară ajutor. Dacă nu vor fi înarmați, vor fi zilnic expuși pericolelor! Spun că 5 colegi de-ai lor au fost uciși și peste 650 au fost agresați sau amenințați de hoții de lemne, în ultimii ani.

24 Septembrie 2019, 12:28 (actualizat 24 Septembrie 2019, 21:32) |
Pădurarii cer să fie înarmați
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Cinci cruci pe care au scris numele colegilor uciși în ultimii ani de hoții de lemne. Așa au ales să protesteze pădurarii veniți astăzi în fața Parlamentului. Fără arme letale spun că nu se pot proteja suficient în fața hoților.

Silvicutorii dau exemplul recent al unui coleg din Pașcani care a fost omorât de câțiva indivizi prinși la furat. Colegii bărbatului de 50 de ani au venit și ei la protest să ceară măsuri urgente din partea autorităților.

Principala revendicare a silvicultorilor, care au protestat, marți, în fața Parlamentului, este schimbarea legii, astfel încât să se modifice statutul pădurarilor.

„Se solicită Parlamentului și Guvernului României să elaboreze legi pentru întărirea autorității personalului silvic, având în vedere creșterea presiunii asupra pădurii și intensificarea cazurilor de agresiune de o violență fără precedent asupra personalului silvic (…) Se solicită Camerei Deputaților modificarea în regim de urgență a Statutului Personalului Silvic și a cadrului legislativ existent pentru a asigura o protecție reală a personalului silvic. Prin modificarea Statutului Personalului Silvic trebuie obligatoriu redată demnitatea profesiei de silvicultor, întărită autoritatea silvicultorilor în exercitarea atribuțiilor de serviciu, asigurată dotarea cu armament de serviciu și mijloace tehnice de apărare, cu mijloace de transport și comunicații adecvate”, spun reprezentanții Federației Silva.

Silvicultorii mai solicită Parlamentului înființarea unei comisii pentru cercetarea retrocedărilor abuzive de păduri și luarea de măsuri pentru stoparea retrocedărilor ilegale de păduri.

La protest a fost prezent și Gheorghe Mihăilescu, directorul general al Romsilva, care le-a transmis pădurarilor că va merge în audiență la Poliția Română, pentru a discuta despre dotarea cu arme.

„Incidentul de la Iași este expresia unei prime emoții. Omul acela, singur în pădure i-a surprins (pe hoții de lemne – n.r.), oamenii aceia, la emoție au reacționat foarte prost, au ales cea mai proastă variantă. (…) Plecați uneori în echipă, sunați-vă colegul, pentru că sunteți singuri acolo și nu vă poate apăra decât Dumnezeu. Astăzi (marți, n.r.) am cerut audiență la Poliția Română, pentru a clarifica chestiunea cu armele, voi căuta ce mecanism să punem în funcțiune, pentru că da, noi am avut arme de vânătoare, legile s-au schimbat, și noi am rămas așa”, a precizat Mihăilescu.

Numai în ultimii ani, 5 silvicultori au fost uciși iar alți 90 au răniți foarte grav. Unul dintre ei este Radu, pădurar în județul Vaslui. Bărbatul a scăpat ca prin minune după ce și-a văzut moartea cu ochii. A fost bătut crunt de 12 persoane. A avut nevoie de 60 de zile de spitalizare.

Potrivit datelor Greenpeace, în România, zilnic ar avea loc peste 30 de cazuri de tăieri ilegale.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 2°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 5°C 3°C
CRAIOVA 4°C 2°C
BRASOV 0°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI