Pacienţii români nu mai sunt primiţi la clinica austriacă AKH pentru transplant de plămâni. Explicaţiile directorului executiv al ANT

Lovitură cruntă pentru românii care aşteptau cu sufletul strâns un transplant pulmonar salvator. Clinica AKH din Viena a anunţat oficial că nu mai are loc şi pentru pacienţii de la noi din ţară. Ministrul Sănătăţii acuză spitalul din Viena că a reziliat unilateral contractul, fără să aibă acest drept. Iar în acest fel ar fi încălcat legea. Prof. dr. Radu Deac, directorul executiv al Agenţiei Naţionale a Transplantului, a explicat pentru Ora de Ştiri că decizia austriecilor nu a fost una doar pentru români, ci clinica a restrâns transplanturile eliminându-i pe toţi ceilalţi pacienţi străini.

21 Martie 2017, 13:09 (actualizat 21 Martie 2017, 23:40) Știrile TVR |
Blocaj în calea vieții
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

VIDEO
Prof. Radu Deac, directorul executiv al ANT, a vorbit la Ora de Știri
Prof. dr. Radu Deac, directorul executiv al Agenţiei Naţionale a Transplantului (ANT) a explicat, la Ora de Ştiri, cum a aflat despre decizia spitalului austriac: "Şeful unităţii de transplant de la AKH Viena ne-a comunicat că a făcut ultimul transplant pentru pacienţi din România. A fost o decizie care i s-a impus. Cunoaşteţi motivele, dar sunt greu de invocat. Noi am fost avertizaţi încă din toamna trecută că în anul 2017, numărul pacienţilor străini se va reduce dramatic în Austria. Dânşii fac parte din Eurotransplant. În afară de administraţia spitalului li se mai impune şi din altă parte. Nu numai noi, românii, am fost afectaţi. Dar s-a renunţat şi la pacienţi din alte ţări din alte programe. S-a redus numărul transplantelor de plămâni la pacienţii străini. (...) Partea financiară a fost bine acoperită de Ministerul Sănătăţii, de statul român. Ce putem observa, încă din 2013, 2014, plăţile au fost făcute la timp. Pacienţii noştri au fost transplantaţi cu organe luate din Eurotransplant, nu din România. (...) Era foarte dificil să stabilim relaţii cu alte spitale. Nu mai pot, ni se explică. Dânşii se vor concentra să opereze pacienţi din Austria, cu prioritate. Noi am luat legătura şi cu alte centre, din Cehia şi Italia, avem deja înţelegeri, trebuie să le reactivăm, să le trimitem pacienţi. Pe lângă de a dezvolta un centru în România- şi aceasta se va realiza de urgenţă. Avem de anul trecut o înţelegere cu Italia. Şi aşteptam să o punem în practică. Dar pentru că exista o înţelegere cu AKH, trebuia să ne vedem de ea".

VIDEO
Victor Zota, soluții pentru transplant
Fostul coordonator al programului de transplant, Victor Zota, spune că autorităţile continuă să caute o soluţie pentru bolnavii care sunt înscrişi pe lista pentru transplant de plămâni: "În jur de cinci pacienţi ar trebui operaţi la centrul AKH din Viena. Ştiu că unuia i s-a făcut transplant anul trecut. Încercăm să remediem situaţia. Există şi alte posibilităţi în ţări care nu sunt în Eurotransplant. Există nişte discuţii, îi cunoaştem, sunt colegii noştri şi ne pot ajuta. Aici vorbim despre ţări ca Cehia, Italia sau Franţa, ţări cu care am putea colabora".

Mugurel Amariţei se luptă cu o boală cumplită de şase ani: emfizem pulmonar. Doar un transplant pulmonar l-ar putea salva, iar medicii l-au îndrumat spre Spitalul Sfânta Maria din Capitală. Are o pensie de 490 de lei. Aşa că s-a împrumutat la bancă pentru a-şi plăti investigaţiile. În zadar însă, pentru că medicii i-au spus că, de fapt, transplantul pulmonar e blocat în România. Aşa că a cerut ajutorul austriecilor.

Mugurel Amariţei, pacient care are nevoie de transplant pulmonar: "N-am fost acceptat la Viena, era singura mea şansă. Mi-au răspuns că nu se mai face, nu mai au contract românii cu ei, şi-acum am rămas iarăşi s-aştept. Aşteptăm să murim".

Toţi românii care au nevoie de transplant pulmonar au fost refuzaţi de clinica AKH în ultimele săptămâni. Explicaţia oficială: a scăzut capacitatea centrului.

Florian Bodog, ministrul Sănătăţii: "Clinica din Austrtia nu avea dreptul să denunţe unilateral acest protocol. Practic, toată comunicarea trebuia făcută prin Eurotransplant. Această blocare eu zic că este puţin în afara legii".

Pacienţii care au fost operaţi la AKH sunt convinşi că austriecii au luat decizia din cauza scandalului de anul trecut.

Adrian Popa, pacient operat la clinica AKH : "De anul trecut donăm şi noi şi pentru câteva organe care s-au donat să se facă scandalul ăsat şi probabil că şeful clinicii s-a supărat şi a decis că e mai bine să nu mai primească pacienţi din România".

Ministrul Sănătăţii e nemulţumit de modul în care Agenţia Naţională de Transplant a gestionat criza. Şi spune că dacă instituţia ar fi încheiat acorduri cu cel puţin două centre europene, bolnavii n-ar fi fost în pericol acum. Şeful Agenţiei nu a vrut să comenteze.

"Nu poate să vă primească că are treabă. E ocupat".

Autorităţile caută soluţii în Germania şi Cehia pentru bolnavii a căror viaţă poate fi salvată doar printr-un transplant. Totul este însă la limită.

În câteva zile va expira acordul dintre România şi organizaţia Eurotransplant. Asta înseamnă că ţara noastră nu va mai trimite plămâni în străinătate, iar pacienţii noştri nu vor mai fi puşi pe listele de aşteptare ale centrelor de transplant pulmonar din restul Europei.

În jur de 20 de pacienţi au nevoie urgentă de transplant de plămâni şi aşteaptă să fie evaluaţi, după cum arată datele Asociaţiei Române de Transplant Pulmonar. Pentru intervenţiile făcute la Viena, statul deconta 120.000 de euro.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI