Pacienţii cu COVID-19, externaţi la cerere

Pacienţii Covid-19 nu mai pot fi ţinuţi fără acordul lor în spital. De aseară mai multe persoane, chiar şi în stare gravă au părăsit spitalul, la cerere, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale. În tot acest timp, unităţile medicale sunt asaltate de numărul mare de noi îmbolnăviri, iar secţiile de Terapie Intensivă nu mai au paturi disponibile pentru aceste cazuri.

04 Iulie 2020, 14:47 (actualizat 05 Iulie 2020, 01:11) |
Unele secții de la ATI nu mai au paturi libere
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Autoritățile nu îi mai pot ține pe români în izolare și carantină, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus. Primii pacienți cu Covid-19 s-au externat la cerere din spital.

Centrele de carantină au început și ele să se golească de oameni. „Au început să solicite să plece din aceste centre de carantină. Autoritățile nu îi pot ține obligatoriu. Se recomandă să se izoleze la domiciliu. Se ia o declarație pe propria răspundere că a luat la cunoștință ca este recomandat să fie izolat și care este impactul pe Codul Penal. În final, rămâne totul la nivel de recomandare. Dar sunt pacienți simptomatici deja care solicită plecarea”, a declarat Raed Arafat la un post de televiziune.

Ce prevede motivarea CCR

Pe 25 iunie, Curtea Constituţională a admis sesizarea Avocatului Poporului în legătură cu art. 25 alineatul (2) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi art. 8 alin. (1) din OUG 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei. Curtea Constituţională explică în motivarea deciziei publicate în Monitorul Oficial că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale. De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 9°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 0°C 3°C
CONSTANTA 4°C 6°C
CRAIOVA 7°C 7°C
BRASOV 1°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI