Pacienţi tratați pe hârtie. Tratamentul pentru pacienții cu fibroză chistică lipsește din farmacii

19 iunie 2018, 19:34

Să se pună în locul unui bolnav şi să se gândească că orice om are nevoie de un viitor şi să-i spui unui om că viitorul nu este atât cât îşi doreşte este puţin dificil

E strigătul disperat al unei tinere de 24 de ani. Femeia, care a fost diagnosticată la trei săptămâni cu fibroză chistică, mai are tratament doar pentru două zile şi jumătate.

Mi s-a spus că o să trebuiască să plătim o diferenţă pentru a procura medicamentul. Am înţeles că este vorba despre o sumă de în jur de 1.000 de lei. Salariul n-o să-mi permită niciodată să-mi plătesc şi această diferenţă. Probabil că o să fac mai rar acest medicament

Până de curând, statul deconta pentru aceşti bolnavi costul integral al unui medicament care îi ajuta să lupte cu infecţiile. Autorităţile au introdus însă pe lista de compensate şi gratuite două noi generice care conţin aceeaşi substanţă activă.

Ministerul Sănătăţii susţine că în astfel de situaţii, statul decontează tratamentul care are cel mai mic preţ, adică genericele. Iar bolnavii care vor să folosească în continuare originalul, trebuie să plătească diferența.

Problema e că genericele nu se găsesc încă în farmacii! Până la rezolvarea situației, medicii se descurcă cum pot.

Iar dacă nu li se administrează o perioadă mai lungă de timp, bolnavii mor. Doctorii sunt supăraţi şi pentru că au aflat de această problemă de la pacienţi. Oficial, nu i-a informat nimeni că genericele nu se găsesc în farmacii.

În ţara noastră, sunt 425 de persoane diagnosticate cu fibroză chistică. Cele mai multe, 300 la număr, sunt copii. Fibroza chistică este o boală extrem de gravă. Din păcate, cei mai mulţi pacienţi pierd lupta în copilărie.

Ministerul Sănătăţii susţine că reprezentanţii companiilor au anunţat că cele două generice vor fi disponibile în farmacii începând cu 25 iunie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite