Pacienţi la privat, prin programele naţionale de sănătate

Spitalele private vor avea acces fără limite la programele naționale de sănătate finanțate cu puținii bani de la buget. Ordonanța de urgență care liberalizează aceste programe a ajuns astăzi pe masa Guvernului, care vrea să modifice însă proiectul făcut public. Oficialii din sănătate dau asigurări că pacienţii se vor putea trata fără coplată, chiar şi la privat. Ordonanța a stârnit critici vehemente, mai ales că nu are studiu de impact.

04 Februarie 2020, 20:55 (actualizat 04 Februarie 2020, 21:00) |
Pacienți la privat, prin programele naționale de sănătate
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Autorităţile susţin că oamenii vor avea acces mai rapid la servicii de calitate, dacă privaţii vor putea prelua oricând pacienţi prin programele naţionale de sănătate, nu doar în cazul în care statul nu face faţă.

Clinicile private au acces deja la o parte din programe, dar unele îi taxează pe bolnavi. Şi spitalele publice fac faţă cu greu fiindcă primesc prea puţini bani.

După ce a scăpat de un cancer de piele, anul trecut, Cezar Irimia a trebuit să se opereze urgent şi de un cancer de colon. Ar fi trebuit să aştepte 2-3 luni investigaţiile necesare. Aşa că a mers la un spital privat. Investigatiile au costat 3500 de lei, iar operatia, 7200 de euro. Mai mult decât în Germania.

Autoritătile spun că vor mări tarifele ca să acopere costurile reale, mai întâi pentru oncologie şi bolile cardiovasculare, care ucid cei mai mulţi români.

În primul trimestru vor calcula cât costă fiecare serviciu în realitate. Şi dau asigurări că nu va exista o coplată la privat pentru bolnavii trataţi prin programele naţionale.

Spun că vor schimba şi regulile - pacientul va face doar investigatii care sunt concludente când suspiciunea e clară.

Va fi competiţie directă pentru bani între spitalele publice şi cele private.

Reprezentanţii guvernului spun că pacienţilor li se va asigura totul, de la depistare precoce, terapie până la monitorizare şi recuperare. Nu se ştie unde anume şi cât va costa totul, în lipsa unui studiu de impact.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 16°C
IASI 11°C 14°C
CLUJ 8°C 11°C
CONSTANTA 12°C 12°C
CRAIOVA 12°C 12°C
BRASOV 8°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI