Pacienții transplantați vor putea merge la Viena pe baza formularului E112. S. Pintea a discutat cu reprezentanții acestora

Reprezentantii asociațiilor de pacienți transplantați au discutat cu ministrul Sănătății despre recuperarea la clinica vieneză AKH. Tot la Ministerul Sănătății au venit și sindicaliștii. Ei sunt nemulțumiți de reducerea sporurilor.

02 Mai 2018, 09:06 (actualizat 02 Mai 2018, 21:59) Știrile TVR |
Promisiuni pentru pacienții transplantați
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Îngrijorați că legea nu le-ar mai permite să își continue tratamentul și monitorizarea în clinica din Viena, locul în care au făcut transplantul, reprezentanții pacienților au cerut explicații la ministerul Sănătății. Legislația actuală prevede că, în urma realizării procedurilor de transplant pulmonar la noi în țară, pacienților români nu li se mai acceptă decontarea acestor servicii la unitatea medicală din Austria. Ordinul care stabilea acest lucru va fi schimbat, susține ministerul Sănătății. Până atunci, pacienții se pot folosi de o procedură care există deja.

ACTUALIZARE Va trebui să facem o modificare a Ordinului 50 astfel încât pacienții să-și poată continua tratamentele acolo unde a avut loc transplantul. Ordinul este neschimbat din anul 2004” a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, după întâlnirea cu reprezentanții pacienților transplantați.

Pintea a dat un termen de 2 luni, timp în care bolnavii vor putea folosi formularul E 112 pentru deplasările în vederea tratamentelor.

Întrebată despre Agenția Națională de Transplant, Pintea a declarat că a gândit un plan de restructurare a Agenției Naționale de Transplant „cu siguranță trebuie restructurată”.

Am discutat și cu cei de la Eurotransplant și putem relua negocierile pentru că avem pacienți mulți pe listele de așteptare”.

Ministrul se declară mulțumit de reluarea transplantului în România.

În privința legii transplantului, Pintea spune că a fost retrasă pentru că „au fost nenumărate contradicții legate de forma în care a fost prezentată. Va trebui să ajungem la forma corectă”

 

ACTUALIZARE În cadrul discuțiilor de la Ministerul Sănătății, ministrul Sorina Pintea i-a asigurat pe pacienți că vor putea merge în continuare la clinica din Viena și a oferit soluția temporară de a merge pe baza formularului E 112, până la modificarea ordinului.

Pe baza formularului E 112 se poate merge cu condiția ca statul să nu aibă datorii la clinica respectivă, dar ministrul Pintea a dat asigurări că arieratele au fost plătite.

......................................

Reprezentanții Asociației Române de Transplant Pulmonar sunt așteptați la Ministerul Sănătății pentru a găsi, împreună cu Sorina Pintea, soluții la problemele cu care aceștia se confruntă.

Oamenii reclamă că odată ce a fost demarată procedura de transplant și în România ei nu vor mai putea merge pentru recuperare la clinica din Viena, locul în care au făcut transplantul.

Nici cazurile foarte grave nu vor mai putea fi rezolvate la clinica din Viena, așa cum se întâmpla până acum.

Până acum au fost efectuate două operații de trasplant în Romînia, cea mai recentă în noaptea de luni spre marți, la un pacient în vârstă de 47 de ani. Pacientul este în stare stabilă, la terapie intensivă, unde este atent monitorizat.

Reprezentanții asociațiilor de pacienți transplantați spun că în România, în momentul de față, nu există condițiile optime pentru recuperarea bolnavilor.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 11°C
IASI 15°C 7°C
CLUJ 11°C 4°C
CONSTANTA 16°C 12°C
CRAIOVA 13°C 10°C
BRASOV 14°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI