Pacienții oncologici amenință cu proteste și vor să dea în judecată Ministerul Sănătății dacă va întârzia punerea în aplicare a Planului Național de Combatere a Cancerului

6 iunie 2023, 21:45

Ana avea 16 ani când a primit un verdict crunt: cancer. Se întâmpla în urmă cu 13 ani. A luptat cu boala și nu a fost singură. I-au fost alături familia și prietenii. Azi lucrează cu copiii bolnavi de cancer din spitale. Ca psihoterapeut, îi susține în lupta pentru viață. Știe însă că sunt încă multe lipsuri în spitale.

ANA MARIA ŢOŢOVÎNĂ, Asociaţia Little People: Ar trebui să existe și un kinetoterapeut în spital, pentru că e nevoie de sport în timpul tratamentului. Eu n-am avut parte de așa ceva și acum am proteze la ambele șolduri.

Pacienții și medicii sunt pe aceeași lungime de undă, când vine vorba de marea problemă a bolnavilor de cancer din România.

COSTIN RADU GĂNESCU, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice: Diagnosticăm foarte târziu, în faze avansate. De aici nevoia de-a avea programe de prevenție, programe de screening.

Speranțele multora dintre ei pentru acces mai facil la terapii și la analize complexe se leagă de Planul Național pentru Combaterea Cancerului, care ar fi trebuit să intre în vigoare din luna iulie, odată cu normele de aplicare. Dar se tem că mai au de așteptat, după ce Ministerul Sănătății a anunțat lansarea unui nou plan.

Disperați, bolnavii sunt gata să iasă în stradă.

ALIN BUJAN, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer: Intenționăm să ne strângem toți, pentru a trage un semnal de alarmă, vehement. Pentru că această situație nu mai poate să continue și trebuie ca și România să se alinieze țărilor dezvoltate. Vom porni acțiunea în instanță. Și, în același timp, vom organiza un miting de protest în fața Ministerului Sănătății, cu toate asociațiile de pacienți din țară.

Azi, niciun oficial din Ministerul Sănătății nu le-a dat un răspuns bolnavilor. Au doar explicațiile oferite de Alexandru Rafila pe 31 mai.

ALEXANDRU RAFILA, ministrul Sănătăţii: O să căutăm să găsim sprijinul politic care trebuie să fie rațional și responsabil. Avem nevoie de acest plan. El poate fi adoptat prin două variante, ori prin Ordonanță, ori prin Parlament.

Strategia națională împotriva cancerului prevede, între altele, crearea unui sistem mai eficient de diagnosticare, monitorizare și tratament, dar și crearea unui registru național al bolnavilor de cancer.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite