Pacienții cu talasemie, revoltați că li se interzic transfuziile la Institutul Național de Hematologie

Zeci de pacienţi cu talasemie majoră, o boală rară pentru care terapia cu transfuzii de sânge este vitală, au protestat la Ministerul Sănătăţii (MS).

07 Mai 2018, 17:01 (actualizat 07 Mai 2018, 18:04) |
Protest al pacienților cu talasemie
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Sunt revoltaţi că autorităţile au interzis să li se mai facă transfuziile la Institutul Naţional de Hematologie, unde terapia se face de 40 de ani. Şi asta, după ce Inspecţia Sanitară a constatat că nu sunt îndeplinite condiţiile igienico-sanitare pentru autorizarea secţiei. Pacienţii spun că au fost trimişi la alte spitale fără expertiză: în toată ţara sunt doar 5 medici cu experienţă în talasemie. La institut, 110 talasemici sunt trataţi într-un spaţiu modernizat, care nu a fost verificat la inspecţie, spun pacienţii. Ministerul va face un nou control, mâine.

Radu Gănescu, pacient cu talasemie, președintele COPAC: "Nu am dorit decât ca acești pacienți să fie tratați ambulatoriu, pentru ca să putem să avem o viață, să nu aibă incidente transfuzionale, ce ni se repetă, că în cadrul INHT-ului se pot întâmpla. Noi de 40 de ani nu am avut niciodată, în spitalele din România, în schimb, numai în ultimii 3 ani, cred că cel puțin 3-4 pacienți au decedat din cauza incidentelor transfuzionale".

Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății: "Ministerul Sănătăţii caută soluţii pentru a asigura în condiţii de siguranţă tratamentul pacienţilor cu talasemie majoră. Se caută un cadru legal pentru ca acest institut să continue să ofere pacienților servicii. Ministerul Sănătății ia în calcul să înființeze chiar un centru național pentru asigurarea tratamentului bolnavilor cu talasemie majoră".

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 12°C
IASI 8°C 8°C
CLUJ 5°C 6°C
CONSTANTA 6°C 9°C
CRAIOVA 7°C 12°C
BRASOV 4°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI