Pacienții cu noul virus, tratați cu medicamente împotriva HIV. Autoritățile intensifică măsurile de control. Se aduc tone de dezinfectanți și milioane de măști medicale

4 martie 2020, 18:48

Toţi pacienţii confirmaţi cu noul coronavirus primesc aceeaşi schemă, spune profesorul Streinu-Cercel. Este vorba despre un amestec foarte modern de două retrovirale.

Săptămâna trecută, cu o zi înainte de publicarea protocoalelor OMS, anunţa că primul caz confirmat, cel din Gorj, nu primea vreun medicament.

Autorităţile reiau apelul ca oamenii să se informeze doar din surse oficiale.

Între timp, pregătesc măsurile care trebuie luate în funcţie de scenarii privind numărul de cazuri confirmate. Primul este cu cel mult 25 de pacienţi. Speră să nu ajungă la varianta cu peste 2.000 de cazuri în România.

Dacă virusul va începe să se transmită în comunitate, ca în alte state, se trece la faza unor măsuri stricte.

Între timp, se lucrează la refacerea stocurilor de echipamente şi de materiale de protecție.

Până pe 12 martie, ar trebui să intre în ţară 25 de tone de dezinfectanţi, 3 milioane de măşti,  300 de mii de costume de protecţie, mănuşi şi 4.500 de baterii de teste.

Guvernul urmează să aloce 100 de milioane de euro pentru întărirea stocurilor din spitale. Vine ajutor și de la Autoritatea Sanitară Veterinară.

În premieră, la Ministerul Sănătăţii este gata un centru integrat de comandă, care va centraliza în timp real tot ce presupune controlul epidemiei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite