Pacienții care au nevoie de transplant medular își cer dreptul la viață

Aproape 100 de pacienți care au nevoie de un transplant medular au viață pusă în pericol pentru că procedurile lor se tot amână din lisa de finanțare și sunt nevoiți să își cumpere singuri medicamentele de care au nevoie. Asta spun medicii care trag semnale de alarmă și spun că banii de care mai dispun sunt insuficienți și în două săptămâni nu vor mai avea cum să se ocupe de proceduri. Ministerul Sănătății spune însă că există fonduri și vor fi alocați la rectificarea bugetară.

26 Septembrie 2021, 20:04 |

Programul de transplant medular primește fonduri pentru pregătirea pacienților și, separat, pentru prelevarea grefelor de la donatori. Nu poate funcționa decât cu finanțarea ambelor componente, ne explică medicii.

Costul mediu pentru un pacient este de 230 de mii de lei. Finanțarea a acoperit doar prima jumătate a anului, a fost făcută o suplimentare, iar acum fondurile s-au terminat, iar 100 de pacienți depind de această procedură.

Medici de la Institutul Fundeni spun că au făcut mai multe adrese către ministerul Sănătății, dar nu s-a rezolvat nimic.

La începutul anului au fost discuții despre finanțarea programului prin intermediul Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate. Era nevoie de schimbarea legislației. Acest lucru nu s-a întâmplat și banii vin în continuare de la Bugetul de Stat prin Ministerul Sănătății.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 10°C
IASI 6°C 7°C
CLUJ 2°C 5°C
CONSTANTA 7°C 9°C
CRAIOVA 5°C 10°C
BRASOV 3°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI