Pacienții care au nevoie de plămâni noi și sunt în stare gravă, rămași fără soluții

4 iulie 2018, 18:48

Acum cinci ani, medicii de la Institutul Marius Nasta din Capitală i-au spus lui Ionuţ că plămânii îi mai funcţionează doar la 15% din capacitate. În ultima vreme, starea lui s-a agravat, aşa că a plecat la control în Austria, la Clinica AKH. Medicii austrieci i-au spus că trebuie să facă transplant. Dosarul lui a fost trimis acum o lună şi la Spitalul Sfânta Maria din Bucureşti, dar nu a primit niciun răspuns.

De mai bine de şase luni, Ionuț stă conectat permanent la aparatul de oxigen. Orice microb îi poate provoca crize severe care îi pot fi fatale.

În aceeaşi situaţie disperată sunt şi pacienţii care suferă de hipertensiune pulmonară. Bolnavii nu pot fi operaţi la Sfânta Maria pentru că sunt prea complexe cazurile, iar AKH Viena nu îi mai primeşte pentru că România nu este membru cu drepturi depline Eurotransplant. Hipertensiune pulmonară avea şi Călin Farcaş. Tânărul din Braşov nu e singurul pacient care s-a stins în timp ce aştepta transplantul.

Florin Constantinescu, medic Institutul Marius Nasta: „Noi, clinica, am referit şase pacienţi în decursul ultimilor zece ani pentru transplant. 4 au fost transplantaţi şi toţi trăiesc, 2 nu au fost transplantaţi din cauza acestui acord cu Eurotransplant şi au decedat. Apucaseră să fie evaluaţi de către cei de la Viena. N-au mai fost acceptaţi”.

Asociaţiile de pacienţi spun că problemele au apărut la finalul lui 2016, atunci când managerul de la Sfânta Maria le-a transmis experţilor Eurotransplant că nu sunt bineveniţi să vină în control. De atunci, spun bolnavii, statul a fost incapabil să ofere soluţii.

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății: „Statul i-a condamnat pe toți cei care nu pot fi operați în România și cazurile complexe nu pot fi operate într-un centru care abia acum începe. Am cheltuit peste 10 milioane de euro, am închis relațiile cu centre mari din străinătate, pentru ce? Pentru orgoliul unui politician? Pentru orgoliul unui medic?”

Sorina Pintea, ministrul Sănătății: „Negociem cu Ungaria în acest moment, pentru că sunt singurii care ne-au răspuns. Până aderăm la Eurotransplant, până atunci trebuie să facem dovada că suntem serioși”.

Autorităţile nu pot spune însă cât vor dura aceste negocieri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite