Pacienți cu HIV, discriminați din necunoaștere. Virusul nu se ia prin simpla atingere. Se pot face teste gratuite la spitalele de boli infecţioase şi la Direcţiile de Sănătate Publică

2 decembrie 2022, 19:46

Mi s-a spus că am SIDA și să nu mă apropii de ei că vor lua și ei„. Este mărturia unei femei care apare într-un studiu al fundaţiei Baylor.

Altă persoană se plânge că la spitalul unde a fost pentru cezariană, personalul s-a purtat neadecvat când a aflat că are HIV. Alţii au avut probleme la serviciu.

Dintre cei intervievaţi, 40 la sută declară că au fost respinşi de prieteni, o treime – de personalul medical care nu tratează HIV de obicei.

Tratamentul corect poate reduce atât de mult concentraţia virusului încât să nu se mai vadă la analize.

Dr. ADRIAN MARINESCU, director medical Institutul ,,Matei Balş”, coordonator program tratament: Nedetectabil înseamnă netransmisibil. Pentru consumatori de droguri, cei care fac sex comercial, calea de transmitere heterosexuală, înseamnă că nu mai transmit. Deci este foarte importantă o testare extinsă.

Testarea s-a prăbuşit însă, în pandemie. Anul acesta s-au făcut doar 190 de mii de teste în 9 luni. 445 de persoane, majoritatea bărbaţi, au aflat că au HIV. 60 la sută l-au luat pe cale heterosexuală.

Mulţi sunt însă nediagnosticaţi şi transmit virusul fără să ştie. Unii ajung la spital direct cu SIDA.

DIANA BRÂNCUŞ, jurnalist senior TVR: Cei care au fost expuşi riscului de infectare se pot testa gratis pentru HIV la spitalele de boli infecţioase şi la Direcţiile de Sănătate Publică. Există şi varianta laboratoarelor private, unde analiza se plăteşte. Sunt şi teste rapide HIV bazate pe salivă sau dintr-o picătură de sânge.

IULIAN PETRE, director executiv UNOPA: Se anticipează o creştere a numărului de cazuri. Ar fi ideal să nu mai fie att de spitalicească testarea HIV. Ar trebui să existe testare anonimă, confidenţială, prietenoasă.

Important e să se facă şi consilierea obligatorie înainte şi după testare, să afle ce înseamnă viaţa cu HIV dacă te tratezi.

ALINA DUMITRIU, directoarea executivă a organizaţiei Sens Pozitiv: Nu mai transmiţi pe cale sexuală, poţi să ai un copil. Speranţa de viaţa e cel puţin egală cu a populaţiei generale.

Aproape 18 mii de români cu HIV, în viaţă, apar în baza naţională de date.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite