„Sprijin pentru România”: Vouchere pentru alimente de bază, salariu minim de 3000 de lei în agricultură, bani pentru investiții. Amânarea ratelor mai așteaptă

Bani în portofel
Bani în portofel
11 aprilie 2022, 18:17

Măsurile din planul „Sprijin pentru România” vor intra în vigoare cel mai devreme de la 1 mai, a anunţat prim-ministrul Nicolae Ciucă, luni, în cadrul conferinţei de presă susţinute de liderii coaliţiei pentru prezentarea pachetului de măsuri.

„Primele măsuri vor intra în vigoare cel mai devreme la 1 mai. Ele au perioadă de aplicare până la sfârşitul anului. Doar pentru cele care au suport deja programele din fonduri europene, acestea vor continua şi după 31 decembrie 2022”, a arătat premierul, în cadrul evenimentului de la Palatul Parlamentului.

Preşedintele PNL, prim-ministrul Nicolae Ciucă, a anunţat, luni seara, că în coaliţia de guvernare s-a decis să nu se ia deocamdată măsura amânării plăţii ratelor la bănci.

Măsurile din pachetul „Sprijin pentru România”.

Domeniul economic

În domeniul economic, coaliţia propune 300 de milioane de euro pentru compensarea creşterii preţurilor, ajutor de până la 400.000 de euro/ firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de plus 15% la utilităţi, 200 de milioane de euro pentru investiţiile cu impact major în economie, cu posibilitate de prelungire, ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor de peste un milion de euro, 300 de milioane lei pentru firmele de transport rutier de mărfuri, de persoane şi pentru companiile de distribuţie, decontare de 0,5 lei/litru la preţul final la pompă pentru firmele de transport rutier de mărfuri, de persoane şi pentru companiile de distribuţie, ajustarea contractelor de investiţii publice în derulare, finanţate din fonduri naţionale şi europene, în funcţie de creşterea preţurilor la materiale, manoperă, transport, utilaje, 5,2 miliarde de lei în 2022 sprijin pentru continuarea şi finalizarea contractelor în derulare.

Pentru angajați

De asemenea, se propune acordarea a 75% din salariu pentru angajaţii în şomaj tehnic până la sfârşitul anului, precum şi continuarea Kurzarbeit – reducerea programului de lucru.

Agricultura

La capitolul agricultură, coaliţia propune un sprijin de care vor beneficia fermierii, IMM-urile şi cetăţenii: 200 de milioane de euro pentru procesarea produselor agricole în România, primă de 10% din valoarea produselor procesate pentru fermieri, 300 de milioane de euro grant capital de lucru pentru fermierii români, salariul minim în agricultură şi industria alimentară – 3.000 de lei brut, similar celui din sectorul construcţii, 100 de milioane de euro pentru Casa de Comerţ Unirea, integrator de programe naţionale în agricultură.

Măsuri sociale

Beneficiarii măsurilor sociale vor fi românii cu venit mediu sub 600 de lei, cei cu credite la bănci, pensionarii cu venituri mai mici de 1.500 de lei, persoanele cu dizabilităţi, persoanele cu venit minim garantat, elevii cu burse sociale, românii cu salariul minim, angajaţii care primesc tichete de masă şi pacienţii din spitale.

Vouchere pentru alimente de bază de 50 de euro la fiecare două luni vor primi familii cu cel puţin 2 copii sau monoparentale cu venit mai mic de 600 lei/lună, pensionari cu venit mai mic de 1.500 lei/lună, persoanele cu venit minim garantat, persoanele cu dizabilităţi.

Elevii care primesc burse sociale vor beneficia de vouchere de 30 de euro lunar pentru cumpărarea de alimente, rechizite şi haine.

În plus, se prevăd 200 de lei în plus pentru salariul minim, fiind o creştere voluntară scutită de taxe.

Valoarea tichetelor de masă va creşte de la 20,17 lei la 30 de lei, iar norma de hrană pentru pacienţii din spitale şi vârstnicii instituţionalizaţi va creşte de la 11 la 22 lei.

Protecția copilului

În ceea ce priveşte protecţia copilului, se prevede creşterea alocaţiei zilnice de hrană de la 12 la 16 lei/zi, respectiv de la 16,6 la 22 de lei/zi, în funcţie de vârstă, majorarea sumelor lunare de care beneficiază copiii şi tinerii din sistemul de protecţie socială pentru unele nevoi personale de la 28 de lei la 150 de lei, creşterea cu 58,5% a sumelor acordate anual copiilor şi tinerilor pentru îmbrăcăminte, încălţăminte şi rechizite, creşterea alocaţiei lunare de plasament de la 630 de lei la 900 de lei, iar în cazul copiilor cu dizabilităţi de la 945 de lei la 1.350 de lei.

Familii

La capitolul sprijin pentru familii, coaliţia propune extinderea programului de fertilizare in vitro – numărul persoanelor care pot aplica creşte de la 300 la 5.000 în 2022; pentru tineri şi studenţi – 500 de milioane de lei garanţii pentru credite; programul Family Start – până la 75.000 de lei şi programul naţional Student Invest – până la 50.000 de lei.

Măsurile vizează fonduri naţionale şi europene de 17,3 miliarde de lei (9 miliarde de lei fonduri europene şi 8,3 miliarde de lei de la bugetul de stat).

Liderii coaliţiei anunţă măsurile convenite într-o conferinţă de presă la Palatul Parlamentului.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu:

– Trebuie să oferim un ajutor real, speranță și oportunități cetățenilor.

– nu mai avem timp de politică sterilă.

– Planul ”Sprijin pentru România” este o sumă dublă față de banii alocați în perioada pandemiei, acest plan nu afectează alocările bugetare

– o mare parte din fondurile pentru aceste măsuri vin din fondurile europene.

– locurile de muncă trebuie să fie aici în România

– practic, prin acest plan, mai mult de jumătate din populaţia României va beneficia de o formă de protecţie în faţa scumpirilor

– putem deveni rezervorul de alimente al Europei

– putem deveni primul port al Europei

Președintele UDMR, Kelemen Hunor:

trăim într-o criză economică ce se va adânci în lunile care urmează

– vedem cum creşte inflaţia în zona euro, în Ţările Baltice, în Germania, în Franţa, în Italia şi acest lucru va afecta toate economiile europene

– în astfel de situații statul are obligația de a ajuta pe toți cetățenii, dar și să intervină în economie

-aaceste măsuri care au fost pregătite au fost extrem de bine chibzuite, sunt echilibrate

– sunt pe termen mediu şi pe termen lung şi sunt măsuri imediate

– astfel, putem susţine economia, putem susţine bugetul şi veniturile bugetare ca să avem posibilitatea de a ajuta acele categorii sociale care au nevoie de intervenţia statului

– investițiile publice trebuie susținute, fără acestea am fi într-o dificultate, șantierele trebuie să rămână deschise

-prioritizările se duc către sectorul energetic, alimentar, agricol

– în politică fără speranță este greu să construiești ceva si cei care sunt la guvernare sunt obligați să construiască

Președintele PNL, Nicolae Ciucă:

– reprezintă un pachet de soluții pentru cetățeni și economie.

– programul de guvernare în baza căruia am fost învestiți de Parlamentul României are in centrul său cetățeanul.

– Coaliția de Guvernare are datoria să vină cu soluții la problemele oamenilor și ale mediului economic.

– Pachetul de măsuri este în valoare de 17,3 miliarde de lei, aproximativ 52%  este asigurată din fonduri europene si 48% din fonduri de stat

– pachetul are trei obiective principale, susținerea economiei pentru o creștere economică sănătoasă, realizarea coeziunii sociale și solidaritate între generații

– consultările cu mediul de afaceri din ultimele luni ne-au semnalat problemele economice, astfel beneficiarii sunt IMM-urile, marii investitori, transportatorii și distribuitorii, investițiile publice în derulare, în general economia României.

_____________________________________________________

Printre măsurile propuse se numără acordarea de vouchere de 50 de euro, la două luni, pentru persoanele şi familiile cu venituri mici pentru cumpărarea de alimente de bază, majorarea valorii bonurilor de masă, majorarea normei de hrană pentru pacienţii din spitale şi pentru copiii din orfelinate.

Coaliția mai are în vedere și posibilitatea majorării salariului minim pe economie.

Totodată, cei 156.000 de elevi cu burse sociale ar urma să primească vouchere de 30 de euro, lunar, până la finalul anului, cu excepţia lunilor iulie şi august, pentru alimente, rechizite şi haine.

Va exista un sprijin financiar şi pentru firme. Numai în construcții va ajunge un miliard de euro, potrivit preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu.

Experţii Băncii Mondiale au revizuit drastic, în jos, creşterea economică a României prognozată pentru anul în curs. Este o scădere substanţială, până la 1,9 la sută, estimată în paralel cu majorarea inflaţiei. Românii resimt deja creșterea cheltuielilor lunare, de la coșul zilnic până la utilități și carburanți.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite