Pachet financiar generos pentru țările membre UE. Suma alocată României este de 33 de miliarde de euro

Comisia Europeană propune un plan de redresare economică fără precedent, de 750 de miliarde de euro pentru a contracara efectele crizei coronavirusului asupra economiilor țărilor membre. România ar urma să primească din această sumă aproximativ 33 de miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi. Propunerea Comisiei trebuie să fie aprobată și de șefii de state și guverne în Consiliul European.

27 Mai 2020, 19:29 (actualizat 28 Mai 2020, 00:55) |
$article.media.images[0].description
Suma alocată României este de 33 de miliarde de euro"

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, s-a prezentat în fața Parlamentului comunitar cu un pachet financiar generos, care acoperă bugetul multianual al Uniunii, la care se adaugă așa-numitul plan de redresare după criza coronavirusului, destinat relansării economiilor europene, șubrezite de perioada de izolare impusă de criza sanitară.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene: Comisia propune astăzi un plan de redresare numit "Next Generation EU", în valoare de 750 de miliarde de euro. Aceşti bani se vor adăuga bugetului multianual înnoit în valoare de 1100 de miliarde de euro. Împreună, "Next Generation EU" şi cadrul financiar pe şapte ani se ridică la 1,85 trilioane de euro în propunerea de astăzi.

La această sumă se adaugă cele 540 de miliarde de euro angajate pentru răspunsul rapid la criză, astfel că întregul pachet ajunge la suma de 2400 de miliarde de euro.

Cele 750 de miliarde de euro vor fi accesate de Uniunea Europeană pe piețele financiare urmând a fi distribuite proporțional statelor membre sub formă de subvenții și împrumuturi pe o perioadă lungă de timp.

România este pe locul al șaselea în ordinea sumelor alocate. Ar urma să primim 33 de miliarde de euro.

Pentru a fi pus în aplicare, planul de redresare economică trebuie aprobat de șefii de state, în condițiile în care există neînțelegeri între tandemul franco-german și grupul format din Danemarca, Suedia, Austria și Olanda, care refuză orice fel de punere în comun a datoriilor.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 14°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 12°C 13°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 12°C 16°C
BRASOV 12°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI