Păcăliți pe bani grei că vor deveni polițiști. O femeie promitea angajarea în MAI și salarii mari

9 decembrie 2022, 18:05

În urmă cu o lună, la Secția 8 de Poliție din Capitală, o persoană a reclamat că a fost păcălită cu promisiuni de angajare în Poliție și că plătise 40.000 de lei pentru se vedea în uniformă. Polițiștii au descoperit repede cum și de cine erau escrocați zeci de cetățeni. O femeie de 33 de ani susținea că acționează în numele Ministerului de Interne și că se ocupă de recrutări. A reușit să păcălească 37 de persoane, multe angajate la ADP Sector 3.

Pentru ca escrocheria să fie cât mai bine făcută, femeia a închiriat un apartament. Acolo erau chemați la interviu toți cei doritori să ocupe o funcție în Poliția Română. Iar chestionarele erau de așa natură făcute încât să fie cât mai credibile posibil.

Surse judiciare spun că unele întrebările priveau loialitatea și incoruptibilitatea viitorului polițist.

Așa-zișii candidați ajungeau la interviu numai după ce achitau banii ceruți de suspectă. Sumele variau în funcție de disponibilitatea financiară a victimei. La perchezițiile de la domiciliul și de la presupusul birou de lucru al suspectei polițiștii au găsit mai multe probe care arată cât de bine se prefăcea femeia.

Au fost ridicate mai multe înscrisuri, declarații ale persoanelor vătămate, testele grilă pe care aceasta le-ar fi efectuat. Sunt falsuri, nu există astfel de teste, dar aceasta ar fi făcut în prealabil și pregătire cu ei și dădea aceste teste pentru a promova concursul de angajare”, susține Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt, Poliţia Capitalei.

Afacerea se baza pe naivitatea victimelor, spun psihologii, care au și explicații pentru comportamnetul celor 37 de persoane inșelate.

Cred într-un sistem corupt și au impresia că totul se poate cumpăra, că totul poate fi obținut dacă știi cui să te adresezi și să plătești. Nu își cunosc adevărată valoare și limite, au impresia că ceilalți care ocupă anumite posturi au avut doar norocul să fie acolo. Nu cred în performanțe, în studiu, în educație”, este de părere Keren Rosner, psiholog.

Suspecta le promitea victimelor că la angajare vor primi salarii între 7.000 și 12.000 de lei. Acum este cercetată pentru înșelăciune și uzurpare de calități oficiale. Și a fost arestată pentru 30 de zile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite