Paștele catolic – Ceremoniile din Joia Mare au început cu o slujbă la Sfântul Mormânt din Ierusalim

Biserica Sfântului Mormânt 3
Biserica Sfântului Mormânt 3
1 aprilie 2021, 15:46

În lipsa pelerinilor străini, ca urmare a închiderii frontierelor pentru turişti, un grup de 150 de credincioşi locali şi de rezidenţi catolici din regiune au venit la Biserica Sfântului Mormânt pentru a asista la slujba de dimineaţă, oficiată de Patriarhul Latin al Ierusalimului, Pierbattista Pizzaballa.

„Sunt bucuros să mă întorc aici, la această celebrare atât de importantă şi în această zi simbolică”, a spus Patriarhul înainte de oficierea liturghiei.

Ceremonia a inclus şi ritualul Spălării picioarelor, un act simbolic, care recreează gestul lui Iisus faţă de discipolii săi ca gest de umilinţă şi de egalitate. Anul trecut ritualul nu a avut loc, pentru a se evita contactul şi riscul de îmbolnăvire cu COVID-19.

În alţi ani, Biserica Sfântului Mormânt era plină până la refuz de pelerinii veniţi din toate colţurile lumii, însă anul acesta lăcaşul părea pustiu.

„Faptul că anul acesta ceremoniile din Săptămâna Mare se desfăşoară cu uşile deschise este un semnal puternic”, a declarat preotul italian Giuseppe Sgambeterra, care a participat la liturghie.

Ceremonia de astăzi a marcat începerea Triduumului Pascal – joi, vineri şi sâmbăta. Este urmată la 15.30, ora locală, de o altă slujbă oficiată la Cenaclul, unde, potrivit tradiţiei creştine, Iisus şi discipolii săi au luat Cina cea de Taină.

Ceremoniile din Săptămâna Mare se desfăşoară în Oraşul Vechi al Ierusalimului.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite