Paște în vreme de coronavirus – Slujbe pascale fără credincioşi la Vatican

Slujbe pascale la Vatican fără credincioşi
Slujbe pascale la Vatican fără credincioşi
8 aprilie 2020, 12:12

Pentru credincioșii catolici este o Săptămână Sfântă neobișnuită, dar cu speranță. “Este un moment greu, pentru mulți chiar foarte greu. În tăcerea orașelor noastre, va răsuna Evanghelia Paștelui”, recunoaște Papa Francisc și ne îndeamnă să pregătim vremuri mai bune, fiind noi înșine mai buni.

Anul acesta Paștele este sărbătorit de credincioșii romano-catolici și protestanți la 12 aprilie, în timp ce greco-catolicii și ortodocșii sărbătoresc Învierea Domnului o săptămână mai târziu, pe 19 aprilie.

În contextul pandemiei de Covid-19, riturile Săptămânii Sfinte vor fi celebrate de catolici într-un mod cu adevărat neobișnuit, a transmis Papa Francisc prin intermediul unui mesaj video difuzat de Vatican News înainte de Duminica Floriilor. După cum a anunțat Oficiul celebrărilor liturgice, Săptămâna Sfântă a suferit modificări importante.

Sfântul Părinte știe că este un moment foarte greu pentru mulți și, prin cuvintele sale, ne dăruiește tuturor încurajarea și afecțiunea sa. Papa ne îndeamnă să folosim cât mai bine acest timp, să-i ajutăm pe cei aflați în nevoie, să păstrăm legătura cu cei mai singuri din apropierea noastră, prin telefon sau social media și să ne rugăm pentru cei nevoiași și pentru cei încercați de boală în Italia și în lume.

În Săptămâna Sfântă și în prag de Înviere, Sfântul Părinte ne sfătuiește să fim unii lângă alții cu iubire și înțelegere, să avem un gest de tandrețe față de cei suferinzi și față de cei în vîrstă, și își îndreaptă gândurile față de bolnavii de coronavirus din spitale, față de cei care trec prin greutăți economice sau sunt îngrijorați pentru locul de muncă, față de deținuții din închisori și față de cei care nu au o casă care să-i ocrotescă.

Papa Francisc aduce, de asemenea, un omagiu ”eroilor de fiecare zi și de fiecare ceas”, care se luptă cu generozitate cu urmările pandemiei, și îndeamnă la folosirea acestei perioade de izolare pentru a pregăti vremuri mai bune, începând noi înșine să fim buni.

Chiar dacă Săptămâna Sfântă va fi sărbătorită altfel, nu trebuie să uităm mesajul Evangheliei, al iubirii nemărginite a lui Dumnezeu, căci “în tăcerea din casele noastre va răsuna și în acest an Evanghelia Paștelui, vestea cea bună a Învierii”. Iisus a înviat, așadar viața a învins moartea și această credință pascală trebuie să ne readucă speranța. “Este speranța într-un timp mai bun, în care să fim mai buni noi înșine, eliberați în sfârșit de rău și de această pandemie. Este o speranță: speranța nu dezamăgește; nu este o iluzie, este o speranță”, a mai transmis Suveranul Pontif, Papa Francisc.

Toate celebrările liturgice ale Săptămânii Sfinte la Vatican se vor desfășura în bazilica Sfântul Petru și vor fi transmise în direct pe canalul YouTube Vaticannews, fiind puse, prin Vatican Media, la dispoziția celor care solicită conexiunea în vederea transmisiunilor live la televiziune, radio și social-media. Păstrând cu fidelitate oferta festivă din anii precedenți, Televiziunea Română transmite în direct de la Vatican Vigilia pascală din noaptea de Paști și, în Duminica Învierii, binecuvântarea ”Urbi et Orbi”, se arată pe Vatican News.

Autor: Andreea Duță

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite