PAȘTE 2022: Sfânta Lumină a ajuns în România

23 aprilie 2022, 17:27

Lumina Sfântă de la Ierusalim, adusă sâmbătă seara în ţară de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, va ajunge şi în Ucraina, Republica Moldova şi Cehia.

„Pandemia nu a putut întrerupe această iubire milostivă a lui Hristos pentru noi. Ne bucurăm că această lumină acum se răspândeşte în toată ţara, dar şi în ţările vecine. Va ajunge şi în Republica Moldova, şi în Ucraina, prin Suceava, şi în Cehia, printr-o delegaţie care vine să ia lumina aceasta din Satu Mare, din Nordul României. Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca această lumină să fie purtată în sufletele noastre cu evlavie şi cu bucurie şi să o răspândim în jurul nostru prin cuvinte de încurajare, prin fapte de ajutorare, mai ales faţă de cei care sunt trişti, faţă de cei care sunt pribegi sau refugiaţi din Ucraina şi, desigur, să ducem în sufletele şi în casele noastre lumina lui Hristos”, a afirmat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, la procesiunea primirii Sfintei Lumini, în Catedrala Patriarhală.

Alături de Patriarhul BOR la primirea Luminii Sfinte de la Ierusalim au fost prezenţi episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul, şi episcopii vicari patriarhali Varlaam Ploieşteanul şi Ieronim Sinaitul.

Adusă sâmbătă seara în ţară de către Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Sfânta Lumină a fost oferită delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române prezenţi la aeroport, iar Centrele eparhiale, prin protopopiate, o vor distribui fiecărei parohii. Aceasta va fi împărţită credincioşilor, la miezul nopţii, la slujba Învierii.

________________________________________________

Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii, a informat Biroul de presă al Patriarhiei Române.

Potrivit Patriarhiei, delegaţia care aduce Lumina Sfântă va ajunge de la Ierusalim în jurul orei 18.15 pe Aeroportul „Henri Coandă”.

Sâmbătă seara, între orele 19.30 – 20.30, va avea loc pe Colina Bucuriei procesiunea primirii Sfintei Lumini de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.

Tradiţia aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim a fost inaugurată de PF Daniel în anul 2009.

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12.30 şi 14.30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite