Pași istorici la summitul Coreea de Nord - Coreea de Sud. Kim Jong Un: "Începe o nouă istorie. O eră a păcii"

Liderii Moon Jae In și Kim Jong Un au convenit la summitul istoric de la Panmunjom asupra denuclearizării complete a Peninsulei Coreene. Kim Jong Un a pășit pentru prima dată în Coreea de Sud, în zona de la frontiera celor două Corei. Au fost mai multe momente simbolice, de la strângerea de mână la discuții față în față despre arme nucleare, pe o bancă, într-un spațiu amenajat în natură. Cele două state au anunțat și organizarea unei reuniuni a familiilor separate în urma războiului din 1953.

 

27 Aprilie 2018, 08:40 (actualizat 29 Aprilie 2018, 12:21) Știrile TVR |

Președintele Coreei de Sud l-a întâmpinat pe Kim Jong Un la linia de demarcație dintre cele două Corei.

Au fost zâmbete, o strângere de mână și pași istorici. Kim Jong Un a fost primul lider de la Phenian care a făcut acest pas în Coreea de Sud după războiul din Coreea, din 1953.

A urmat și un gest neprevăzut. Președintele Moon Jae a fost invitat să pășească și el, simbolic, pe teritoriul Coreei de Nord.

Prima rundă de discuții a durat două ore și a avut loc în Casa Păcii. Pe drum, cei 2 lideri au fost salutați  de o gardă de onoare în ținută istorică.

"Acum începe o nouă istorie. O eră a păcii, începând de la originea istoriei', a scris Kim Jong Un în Cartea de onoare.

Partea a doua a summitului s-a defășurat zeci de minute într-un decor natural, unde cei 2 lideri au discutat despre arme nucleare.

S-a semnat Declarația de la Panmunjom. Cele 2 Corei vor încerca în acest an să pună capăt permanent războiului, conform unui comunicat publicat la finalul summitului.

Moon Jae In, preşedintele Coreei de Sud: "Preşedintele  Kim Jong Un şi cu mine am confirmat că scopul nostru comun este de a elimina armele nucleare din Peninsula Coreeană prin denuclearizare totală. Măsurile luate de Coreea de Nord au semnificaţie foarte importantă şi reprezintă un început valoros pentru denuclearizarea completă”.

Kim Jong Un, liderul Coreei de Nord: "Astăzi ne vom asigura că acordul la care am ajuns, urmărit de oamenii din Peninsulă şi din lumea întreagă, nu repetă istoria nefericită a promisiunilor neîndeplinite".

Cei doi președinți s-au îmbrățișat și au pus pământ din ambele țări în jurul unui pin, care a fost stropit cu apa adusă de la Seul și Phenian.

Acordul privind denuclearizarea peninsulei vine în contextul în care președintele Trump ar urma să se întâlnească în mai sau iunie cu Kim Jong Un.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 27°C
IASI 24°C 24°C
CLUJ 21°C 19°C
CONSTANTA 24°C 26°C
CRAIOVA 23°C 22°C
BRASOV 22°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI