Pașaport și facilități pentru mașinile verzi. Ministrul mediului: Există un interes mare al primăriilor pentru stațiile de încărcare

2 mai 2022, 20:38

Laura este proprietara unei mașini electrice. Spune că a luat hotărârea să cumpere o astfel de mașină cu gândul la mediu și la viitor. Nu știa că noua mașină prietenoasă cu mediul îi va aduce un pașaport special. Asta înseamnă că poate cere un număr de înmatriculare verde, ușor de recunoscut în trafic. Și va putea beneficia de parcarea gratuită, acces permis în zone cu emisii reduse și reduceri de taxe și impozite.

Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: În momentul de față, toate aceste facilități se aprobă la nivelul consiliului local, municipal, general, dacă este cazul. Există un interes mare al primăriilor pentru stațiile de încărcare. Rețeaua trebuie dezvoltată.

Ordinul care permite acordarea numerelor verzi a fost deja publicat în Monitorul Oficial, iar noile măsuri ar urma să intre în vigoare în 60 de zile.

În cazul mașinilor deja înmatriculate, numerele vor putea fi schimbate la cerere după intrarea în vigoare a prevederilor actului normativ.

Activiștii de mediu, deși admit că măsura este bună, spun însă că România are multe de făcut pentru până când va ajunge să aibă un transport mai puțin poluant. Iar punctul de plecare, spun ei, ar fi regândirea modului în care statul ajută românii să treacă la mașini verzi prin celebrele eco-tichete.

Dan Trifu, vicepreşedinte, Eco-Civica: Trebuie să vedem până unde putem merge. Până la număr de autovehicule electrice putem asigura aceste facilități? Nu mi se pare corect ca la un venit mare să ți se dea această sumă de 9-10.000 de euro. Mi s-ar părea corect ca persoanele dezavantajate material să beneficieze de o sumă mai mare. În funcție de venit să stabilim această facilitate.

Potrivit datelor oficiale, în România sunt înmatriculate aproximativ 17.000 de vehicule electrice. Un procent nesemnificativ, având în vedere că parcul auto național are peste 7,6 miloane de autovehicule.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă