Medicamentul de diabet Ozempic ia cu asalt China, unde a fi „subțire ca o napolitană” este un standard de frumusețe predominant. Semnalul de alarmă al experților medicali

Ozempic ia cu asalt China
Ozempic ia cu asalt China
8 iunie 2023, 08:50

Aplicațiile de socializare chinezești, cum ar fi Douyin și Xiaohongshu, au fost inundate de postări ale utilizatorilor care se laudă cu modul în care au slăbit cu ușurință 5 sau mai multe kilograme în decurs de o lună cu doar câteva injecții de Ozempic, care este numele de marcă al semaglutidei.

„Acesta este un medicament-minune”, potrivit unei serii de postări populare pe Xiaohongshu, o aplicație de socializare chineză similară cu Instagram. „Fără dietă, fără exerciții fizice, puteți reduce greutatea chiar și atunci când stați întins”.

Ozempic a fost aprobat oficial în China în aprilie 2021 pentru tratamentul diabetului de tip 2. Dar utilizatorii îl pot obține de la medici pentru alte utilizări sau îl pot cumpăra pe platforme de comerț electronic precum Taobao și JD.com (JD) cu rețetele altor persoane.

Experții medicali spun că medicamentul poate avea efecte secundare grave. Studiile și rapoartele pacienților arată că mulți pacienți văd că greutatea lor își revine la scurt timp după ce încetează injecțiile.

Dar popularitatea sa în creștere în China înseamnă că multe spitale și farmacii au rămas fără Ozempic de la sfârșitul anului trecut, potrivit publicației de stat People’s Daily Health.

Acest lucru a cauzat probleme pentru pacienții cu diabet care depind de acest medicament.

Un medic de la Primul Spital afiliat al Universității Sun Yat-sen din megaorașul Guangzhou a declarat luna trecută presei oficiale că spitalul a rămas pentru scurt timp fără Ozempic din cauza cererii crescute din partea pacienților care doresc să slăbească. De atunci, spitalul a încetat să mai prescrie acest medicament persoanelor care nu au diabet.

Prețuri în creștere

Agitația pe rețelele de socializare a fost atât de mare încât Xiaohongshu a lansat o campanie de reprimare în februarie și a șters peste 5.000 de postări care împărtășeau experiențe de pierdere în greutate cu Ozempic.

Platforma de socializare a acuzat numeroase postări de „exagerare” a eficacității medicamentului și și-a avertizat utilizatorii să nu „creadă orbește” în astfel de postări.

De asemenea, platforma a inițiat o alertă pop-up care le amintește utilizatorilor care caută medicamentul online să „meargă la unitățile medicale oficiale pentru tratament”.

Dar nu a fost suficient pentru a calma frenezia. Oamenii din China, în special femeile, se confruntă de mult timp cu presiunea de a se conforma standardelor de frumusețe care pun accentul pe o siluetă extrem de subțire.

Odată cu creșterea cererii, prețurile online au crescut vertiginos. Costul oficial al unei doze de Ozempic de 1,5 mg este de 478 de yuani (67 de dolari) în spitalele publice, conform Listei naționale de medicamente rambursate din China.

Dar prețurile pentru același medicament sunt în prezent cu 36% până la 151% mai mari pe site-ul de cumpărături online Taobao.

Potrivit producătorului său, firma farmaceutică daneză Novo Nordisk (NONOF), Ozempic a înregistrat vânzări de 303 milioane de coroane daneze (44 milioane de dolari) în China în cele nouă luni de la lansarea sa în aprilie 2021.

În anul următor, vânzările în această țară au crescut de peste șapte ori, ajungând la 2,2 miliarde de coroane daneze (316 milioane de dolari).

Acoperiți deficitul

Se așteaptă ca piața medicamentelor pentru pierderea în greutate din China să explodeze în următorii ani.

Un raport guvernamental de la sfârșitul anului 2020 a arătat că peste 50% dintre adulții din China sunt supraponderali.

Vânzările totale ale medicamentelor GLP-1, o clasă de medicamente pentru diabet care include semaglutida, ar putea atinge un vârf de 40 de miliarde de yuani (5,6 miliarde de dolari) în China, potrivit unei estimări realizate de Tebon Securities, cu sediul la Shanghai, în octombrie anul trecut.

Acest lucru ar reprezenta o creștere de peste 600% față de dimensiunea actuală a pieței.

Atât producătorii de medicamente occidentali, cât și cei chinezi doresc o felie din această piață în creștere.

Novo Nordisk a solicitat autorității de reglementare a medicamentelor din China să extindă domeniul de utilizare a semaglutidei, potrivit Administrației Naționale a Produselor Medicale. Site-ul acesteia a arătat că autoritatea de reglementare a primit cererea sâmbătă.

Presa de stat a speculat că cererea ar fi pentru pierderea în greutate. Producătorul de medicamente nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea CNN.

Mai multe firme chineze și-au accelerat dezvoltarea versiunilor generice ale semaglutidei.

Brevetele Novo Nordisk pentru semaglutide în China sunt așteptate să expire în 2026, dată la care medicamentele generice ar putea fi disponibile pentru vânzare.

Însă acest lucru este contestat.

În iunie 2021, Huadong Medicine, o firmă farmaceutică cu sediul în Hangzhou, a solicitat Oficiului de Stat pentru Proprietate Intelectuală din China să invalideze brevetul. În septembrie 2022, biroul a decis că toate așa-numitele brevete de bază pentru Ozempic sunt invalide în China.

Novo Nordisk a făcut apel la această decizie. O bătălie juridică este în prezent în curs de desfășurare la Tribunalul pentru Proprietate Intelectuală din Beijing. Dacă decizia este menținută de instanță, o serie de versiuni generice ale semaglutidei realizate de producătorii interni ar putea pătrunde pe piață.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă