OUG pentru reluarea proceselor. Toți cei care au fost condamnați din 2014 vor putea cere rejudecarea

Sentinţele date de completurile ilegale de cinci judecători în ultimii cinci ani sunt la un pas de a fi suspendate. Ministrul Justiţiei a anunţat că are un proiect de ordonanţă de urgenţă în baza căruia dosarele vor fi rejudecate. Printre acestea ar putea fi și celebrul dosar "Referendum", în care Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv. Mai multe asociații ale magistraților au transmis că nu sunt de acord cu o astfel de ordonanță, care, în opinia lor, ar încălca principiul separației puterilor în stat.

21 Ianuarie 2019, 08:58 (actualizat 21 Ianuarie 2019, 20:24) |
OUG pentru reluarea proceselor
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Ordonanța de urgență propusă de ministrul Justiției va permite celor condamnați de completurile ilegale de cinci judecători să ceară suspendarea sentințelor și rejudecarea dosarelor. Tudorel Toader a explicat însă că totul depinde de Executiv, care va decide dacă va adopta sau nu proiectul făcut de specialiștii ministerului.

Tudorel Toader, ministrul Justiției: "Cauzele vor fi rejudecate în complete legal constituite. Toate cauzele pronunțate definitive de complete nelegal constituite și nu doar la cauzele în care cei judecați au fost condamnați".

Ordonanța va extinde termenul legal de 30 de zile al contestației în anulare. Aceasta este o cale extraordinară de atac, la care au putut apela inculpați precum Elena Udrea, Alina Bica, Rudel Obreja sau Constantin Niță. Aceștia au obținut suspendarea pedepselor, după ce Curtea Constituțională a declarat nelegale completurile de cinci judecători.

RUDEL OBREJA, fost președinte al Federației Române de Box: "Tudorel Toader și toți cei care ne conduc țara asta ar trebui să curme cât mai repede toate nedreptățile care s-au făcut de-a lungul timpului".

CONSTANTIN NIŢĂ, fost ministru al Energiei: "Toată lumea trebuie să respecte legea - și cel care este inculpat, condamnat, și cel care...".

Printre dosarele care ar urma să fie rejudecate, dacă ordonanța de urgență va fi adoptată, este și cel de la Referendum, al liderului PSD, Liviu Dragnea. El a fost condamnat definitiv în 2015 de un complet de 5 judecători de la Înalta Curte la doi ani de închisoare cu suspendare. Pe de altă parte, și procurorii care au fost nemulțumiți de soluțiile date de magistrați din 2014 până acum vor putea face contestație. Asta se poate întâmpla, de exemplu, în dosarul președintelui PNL Ludovic Orban. Acesta a fost achitat definitiv în martie 2018.

Ludovic Orban, președinte al PNL: "PSD-ALDE are o obsesie: amnistia și grațierea. Neavând posibilitatea sau curajul de a emite un astfel de act normativ, încearcă să ajungă la același rezultat - de amnistie și grațiere - prin toate subterfugiile posibile".

Ministrul Justiției a anunțat că mai pregătește o ordonanță de urgență, care va permite contestarea sentințelor date în dosarele bazate pe protocoalele secrete dintre Ministerul Public şi SRI.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tudorel Toader a precizat, luni: Mă voi întâlni azi cu d-na prim-ministru pentru a discuta despre posibilele modificări la legea privind recursul compensatoriu. Azi ma voi întâlni cu d-na prim-ministru ii voi prezenta rezultatele evaluării consecințelor ale legii privind recursul compensatoriu, voi prezenta d-nei prim-ministrul posibilele soluții de urmat, adică incidente asupra conținutului actului normativ. Vom decide și vă voi anunța.

În al doilea rând referitor la declarația privind posibila OUG de urgență pentru contestația în anulare ce va putea fi formulată de către cei care din 2014 până acum au fost condamnați de către complete nelegal constituite. Aici o precizare: Cred că atenția dvs ar trebui să se îndrepte cel puțin în egală măsură și spre cei care au generat acest eveniment juridic destul de neplăcut, adică cei care nerespectând prevederile interactive ale legii au constituit altcumva completele și am ajuns în situația în care aproape 4 ani de zile completele de la Înalta Curte au fost nelegal constituite, a spus Tudorel Toader.

La Ministerul Justiției avem un astfel de draft de OUG. Dna prim ministru va decide dacă și când poate fi adoptată o atare astfel de ordonanță. În tot cazul, pentru a fi adoptată, Ordonanța va respecta normele de tehnică legislativă privind transparența decizională, se va solicita avizul Consiliului Legislativ, avizul CSM în funcție de care se va decide dacă și când se va decide conținutul final pe care să îl aibă proiectul de OUG. Trebuie să asigurăm accesul cetățeanului la un proces echitabil care înseamnă că și cel trimis în judecată să fie condamnat de către un judecător competent, pe de o parte, de către o instanță legal constituită, pe de altă parte. Dacă se va ajunge la adoptarea ordonanței, cauzele vor fi judecate de către completuri legal constituite, a declarat Toader, într-o conferință de presă.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 16°C
IASI 15°C 17°C
CLUJ 12°C 12°C
CONSTANTA 13°C 14°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 12°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI