OUG 114 nu va fi abrogată, ci modificată, a precizat Viorica Dăncilă, la Ora Prim-ministrului

4 martie 2019, 14:33

Partidele din opoziție au cerut premierului să abroge ordonanța despre care spun că scumpește ratele și prețurile în energie, depreciază leul și desființează pilonul II de pensii.

Raluca Turcan, deputat PNL: Vă cerem doar atât: să aveți onoare și să respingeți această ordonanță, să încercați să nu duceți în prăpastie economia României.

Dan Barna, deputat USR: Suntem în an electoral și ați rămas fără bani. Aceasta este realitatea. Și aceasta trebuie să le spuneți oamenilor.

Premierul a admis că unele prevederi ale ordonanței pot fi modificate. Dar spune că actul normativ aduce și îmbunătățiri.

Viorica Dăncilă, prim-ministrul României: De ce să nu se bucure și cetățenii români de condiții similare pe care aceleași bănci le oferă în țările lor de origine? Prin Ordonanța 114 am urmărit ca aceste miliarde de euro să ajungă în bugetul statului pentru construcția de școli, spitale și autostrăzi.

Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor: Sunt discuții care au fost purtate, discuții care se vor purta în continuare, urmând ca, într-o perioadă destul de scurtă cred, să se ajungă la o concluzie: păstrându-se obiectivele inițiale, și anume prețul la gaze și energie să nu explodeze.

Soluția nu este abrogarea ordonanței, a declarat de la tribună și reprezentantul ALDE.

Deputatul ALDE, Varujan Vosganian: ALDE nu va permite ca pilonul II de pensie să fie distrus. ALDE nu va permite să existe atacuri împotriva mediului de afaceri.

Dezbaterea a fost marcată de huiduieli și fluierături, iar unele replici au stârnit râsul.

Viorica Dăncilă, prim-ministrul României: Decât să vorbesc liber și să spun prostii mai bine să am o hârtiuță în față și să spun lucruri corecte. Dvs. ați vorbit liber și ați spus numai prostii. La dvs. mă refeream.

Premierul a anunțat că discuțiile cu reprezentanții pilonului II de pensii, ai companiilor din energie și din comunicații vor continua săptămâna aceasta.

ACTUALIZARE Senatul a adoptat tacit, în şedinţa plenului de luni, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 1 martie 2019.  Nota de adoptare tacită a fost citită în plen de preşedintele de şedinţă, senatorul Claudiu Manda, relatează Agerpres.

ACTUALIZARE Discursul premierului Viorica Dăncilă în Parlament pe tema OUG 114

„Din prima zi a mandatului de prim ministru am spus ca voi veni in fata dumneavoastra de fiecare data cand va fi nevoie pentru a prezenta activitatea desfasurata de Guvern, Parlamentul reprezentand chintesenta democratiei.

Așa cum ne-am asumat public, obiectivul guvernării noastre îl reprezintă  fundamentarea unei creșteri economice inteligente si sustenabile, în interesul cetățenilor.

Toate masurile pe care le-am luat au avut ca scop crearea unui mediu propice pentru investiții publice și private, pentru a genera creșterea pensiilor si a salariilor si implicit o viata mai buna pentru cat mai multi romani. Si vad ca deranjeaza tot mai mult faptul ca toate aceste lucruri au devenit realitate. Investitiile au crescut, numarul locurilor de munca a crescut iar pensiile si salariile au crescut si vor creste in continuare!

Motivul pentru care mă aflu astăzi în fața dumneavoastră îl reprezintă Ordonanța 114. Deşi solicitarea opoziţiei cu privire la acest act normativ are în vedere doar opiniile nefondate exprimate în spațiul public, cu privire la anumite prevederi ale acestei ordonanţe şi nu la textul în ansamblul său, consider că prezentarea măsurilor luate prin acest act normativ este binevenita. Pentru ca au aparut multe manipulari si romanii au dreptul sa stie adevarul.

Este important de subliniat că actul normativ conține un set de măsuri ce au în vedere stimularea dezvoltării economice, prin creșterea nivelului de investiții și prin susținerea proiectelor cu beneficii directe pentru cetățeni.

Romania nu a inventat aceste taxe! Ele au fost impuse in mai multe tari din Uniunea Europeana ca urmare a practicilor incorecte prin care unele companii si-au externalizat profiturile. Ne-am concentrat asadar pe reglementări care să indrepte aceste practici incorecte.

Stimati parlamentari, de doua luni detinem presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene si ne indeplinim cu succes aceasta misiune. In timpul scurs de la preluare, am inchis mai multe dosare decat presedintia austriaca in 6 luni. Am inchis dosare grele si importante pentru Uniunea Europeana. Romanii au cu ce se mandri! In aceste conditii, dumneavoastra vi se pare normal ca romanii sa plateasca dobanzi duble fata de restul cetatenilor din Uniunea Europeana? De ce sa nu se bucure si cetatenii romani de conditii similare pe care aceleasi banci le ofera in tarile lor de origine? Iar in cazul facturilor la energie, nu va doriti ca preturile platite de consumatorii casnici sa fie cele corecte? Deranjeaza pe cineva ca noi gandim romaneste?

Prin Ordonanta 114 am urmarit ca aceste miliarde de euro sa ajunga in bugetul statului pentru constructia de scoli, spitale si autostrazi.

Am luat aceste măsuri în urma unei analize riguroase și comparând situația din România cu cea a altor state europene și cu media europeană. Avem această responsabilitate politică și guvernamentală de a ne îngriji ca cetățenii să fie principalii beneficiari ai creșterii economice.

Asadar, vă rog să-mi permiteți să prezint în fața dumneavoastră argumentele şi efectele pozitive aşteptate pentru fiecare domeniu.

Deşi pretinșii „specialişti” discută despre impactul negativ al măsurilor stabilite de Guvern, aproape toţi uită că cel mai important capitol din ordonanţa de urgenţă se referă la instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice.

De asemenea, nimeni nu spune că prin acest act, Guvernul, pentru prima dată în ultimii 30 de ani, stabileşte ca domeniu strategic sectorul construcţiilor şi oferă acestuia un set de facilităţi prin care este stimulat programul de investiţii menite să ducă la creşterea economică.

Doamnelor şi Domnilor, prin OUG nr. 114/2018 s-a înfiinţat Fondul de Dezvoltare şi Investiţii. Este primul mecanism de acest fel creat după revoluţie, prin care se finanţează investiţiile autorităţilor locale şi ale universităţilor, doar pe baza autorizaţiei de construcţie.

Fondul de Dezvoltare şi Investiţii are ca scop finanțarea proiectelor de investiții în domenii prioritare, precum: sănătate, educație,  apă – canalizare, reţea de energie electrică şi reţea de gaze, transport, drumuri, salubrizare, cultură, culte, sport si locuinţe, dar și pentru finanțarea proiectelor de investiții ale universităţilor.

Altfel spus, finanțăm dezvoltarea uniformă a comunităților locale pentru a oferi tuturor românilor un trai mai bun.

Finanţarea se acordă sub formă de granturi, care sunt aprobate anual.

Sursa de finanţare a Fondului o reprezintă împrumuturile în lei, acordate Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză pe un interval de 20 ani

În următoarele zile se vor emite normele metodologice de aplicare care vor cuprinde şi stabilirea documentaţiei necesare pentru acordarea finanţării din Fond, astfel încât în cel mai scurt timp unitățile administrativ teritoriale şi universităţile să poată depune proiecte.

Din păcate însă finanţarea propriu-zisă nu va putea începe foarte curând pentru că legea plafoanelor şi legea bugetului încă nu au intrat în vigoare, iar investițiile pe care Guvernul este pregătit să le demareze sunt puse în întârziere.

Un al doilea program creat în premieră în România îl reprezintă Programul de finanţare a investiţiilor pentru modernizarea şi dezvoltarea staţiunilor balneare, prin care se alocă și se transferă fonduri pentru finanţarea investiţiilor în acest sector cu un potențial ridicat.

Finanţarea din Programul staţiuni balneare pentru societăţile comerciale, se acordă sub forma unei scheme de ajutor de minimis, până la maximum 200.000 euro, Hotărârea de Guvern fiind în avizare.

Proiectele de investiţii efectuate în cadrul acestui program trebuie să se realizeze în cel mult 12 luni de la încheierea acordului de finanţare, ceea ce va înseamna că într-un termen relativ scurt turiştii vor beneficia de modernizări.

Pentru perioada 2019-2020 sunt prevăzute credite de angajament de circa 1 mld. lei, iar pentru anul 2019 se preconizează a se efectua angajamente în valoare de 400 milioane lei şi plăţi în valoare de 80 milioane lei.

Un al treilea program instituit prin OUG nr. 114/2018 este Programul „gROwth – investim în copii, investim în viitor”.

Copiii sunt viitorul acestei națiuni. Investind în copii, investim în viitorul nostru, al tuturor. Guvernarea PSD-ALDE acordă o atenție deosebită educației și, mai ales, creării de condiții pentru ca educația, formarea și dezvoltarea copiilor să se desfășoare armonios, în condiții cât mai bune

Prin Programul ”Investim în copii, investim în viitor” acordăm susţinerea financiară pentru investiţiile private în construcţia sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea grădiniţelor cu profil sportiv. Am inclus în rândul beneficiarilor persoane juridice de drept privat, inclusiv organizaţii neguvernamentale, asociaţii, fundaţii şi/sau grupuri fiscale,  precum și Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, asociaţiile şi fundaţiile, federaţiile sau cluburile sportive care iau iniţiativa construirii de grădiniţe cu profil sportiv.

Susţinerea financiară constă atât într-un ajutor nerambursabil privind o parte din cheltuielile eligibile, cât şi în garantarea de către stat a unei părţi din creditul utilizat de către investitor pentru construcţia şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea grădiniţelor cu profil sportiv. Pentru construcţia clădirii, înfiinţarea, amenajarea şi dotarea acestora, plafonul maxim al sprijinului din surse publice ce poate fi acordat unui beneficiar este de maximum 500.000 euro.

Obiectivele de investiţii ce vor fi propuse trebuie să îndeplinească standarde minime de construcţie, de capacitate, de dotare generală şi sportivă, de personal de specialitate şi de echipamente sportive. Beneficiarii au obligaţia de a menţine activitatea cel puţin 10 ani de la obţinerea autorizaţiei de funcţionare şi de a asigura un program prelungit de activitate zilnică, precum şi funcţionarea acestora pe tot parcursul anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanţelor.

Am avut în vedere facilitarea accesului în aceste grădinițe pentru cât mai mulți copii, din diferite medii sociale. Astfel, beneficiarii de susţinere financiară pentru construcţia de grădiniţe cu profil sportiv au obligaţia de a asigura locuri gratuite într-o cotă procentuală de cel puţin 8% din numărul total de preşcolari înmatriculaţi, pe o perioadă de 4 ani de la obţinerea autorizaţiei de funcţionare.

Pentru perioada 2019-2021 este prevăzută acordarea creditelor de angajament în valoare de 2,4 mld. lei, din care pentru 2019 sunt alocate credite de 400 mil. lei. În cadrul acestui program se preconizează construcţia  şi/sau înfiinţarea, amenajare şi dotarea a circa 1000 de grădiniţe cu profil sportiv.

Un alt domeniu prioritar, pe care îl sprijinim este cel al construcțiilor, prin reducerea la jumătate a  taxelor pentru forța de muncă.

Am stabilit prin această ordonanță facilități fiscale acordate pentru o perioadă de 10 ani angajaților din sectorul construcțiilor, cu scopul de a stimula atât investițiile, cât și reducerea fenomenului muncii la negru.

Concret, angajații din domeniul construcțiilor vor avea posibilitatea să ajungă la un salariu minim brut de 3000 de lei lunar și la un venit net de aproximativ 500 de euro pe lună, prin reducerea taxelor datorate pentru forța de muncă.

În acest context doresc să subliniez că prin acordul încheiat între Guvernul României şi Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii am declarat sectorul construcţiilor drept sector prioritar, de importanţă naţională pentru economia românească pe următorii 10 ani, începând cu 1 ianuarie 2019.

Conform acestui acord, măsurile din OUG nr. 114/2018 vor fi completate cu alte măsuri care să îmbunătăţească activitatea din domeniul construcţiilor. Va fi introdusă certificarea profesională care va fi făcută de către un organism de certificare neutru, alcătuit din membri ai organizaţiilor patronale reprezentative, ai organizaţiilor profesionale, instituţiilor de învăţământ şi specialiştii din domeniu. Se vor introduce măsuri suplimentare pentru combaterea muncii la negru.

Stimați parlamentari, o a doua componentă a ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 o reprezintă măsurile care au ca scop îmbunătăţirea activităţii în câteva domenii strategice, respectiv comunicaţii şi energie, precum şi asigurarea funcţionării pieţei în condiţii de eficienţă şi disciplină.

În sectorul energetic vor fi protejați consumatorii casnici de energie electrică prin instituirea unui mecanism nou, și anume: serviciul universal pentru consumatorii casnici, gândit după modelul coșului minim de consum, care a mai fost aplicat anterior.

Un astfel de mecanism funcționează și în alte state membre ale Uniunii Europene, precum Italia și Franța. Se discută acum introducerea lui și în Marea Britanie.

În domeniul gazelor naturale, preţul acestora va fi plafonat la nivelul stabilit ca medie a prețului gazelor din producția internă – respectiv 68 lei/MWh – prețul de import și cel de înmagazinare.

Si in domeniul comunicatiilor exista exemple in alte state din Uniunea Europeana. Franța își prezintă in această săptămână legea taxării giganților tech. Ministrul economiei din Franta spunea chiar astazi ca „taxarea cu 3% a gigantilor din online este o chestiune de ”.

Analizand performanta din ultimii doi ani a companiilor de administrare a fondurilor de pensii din pilonul II, am constatat ca randamentele acestora sunt inferioare inflatiei. Acest lucru ne-a determinat sa modifcam legislatia, astfel incat sa recompensam performanta si totodata sa implicam si capitalul fondurilor in economia Romaniei, nu doar expertiza lor.

Măsurile au fost luate după analize temeinice, iar aceste reglementări sunt necesare pentru a se asigura un echilibru între beneficiile reprezentanților industriei și cele ale României și românilor. Am avut discutii in ultima perioada cu reprezentanti ai sectorului energetic iar ministrul comunicatiilor a avut consultari cu cei din acest domeniu.

Așa cum am mai spus, Guvernul este deschis la dialog și în zilele imediat următoare vor avea loc discuții atât cu reprezentanții din domeniul energiei, cât și cu cei din sectorul comunicațiilor, astfel încât, împreună, să identificăm cele mai bune soluții.

Doamnelor şi Domnilor deputati, guvernul susține realizarea unui cadru legal echilibrat cu avantaje pentru toate părțile implicate. Vă asigur că analizăm cu atenție și efectele taxei pe activele financiare, prevăzută de OUG nr. 114/2018, asupra sustenabilității finanțelor publice și ale economiei reale.

Prin instituirea taxei pe activele financiare, am avut în vedere corectarea practicilor incorecte față de populație, întâlnite în sectorul bancar. Am văzut cu toții cum în ultimii ani dobânzile de creditare și nivelul comisioanelor au împovărat românii care s-au împrumutat la bănci.

Este o măsură luată după o atentă analiză, menită să protejeze populația care se împrumută.

România are cea mai mare diferență între rata dobânzii la credite și rata dobânzii la depozite din Uniunea Europeană. Diferența este de 5 puncte procentuale, adică dublă față de media Uniunii, cu 40% mai mare decât cea din Polonia si de 2,5 ori mai mare decât în Republica Cehă.

Din cauza dobânzilor mult prea ridicate, băncile comerciale nu mai creditează economia reală. Raportul credite / depozite a scăzut puternic, ajungând la 75%, față de media UE de 116%.

Trebuie să fim foarte conștienți de faptul că lipsa creditarii frâneaza creșterea economică cu 0,5 puncte procentuale an de an.

Într-o economie de piață cu reguli clare și corecte, toți jucătorii au de câștigat. Din păcate, nu este cazul și în România. Pentru că potrivit ultimelor date statistice publicate de Autoritatea Bancară Europeană, România are cel mai ridicat randament al capitalului în sectorul bancar dintre țările UE : 20,2%, de trei ori mai mare decât media europeană, de aproape 7 ori mai ridicat decat in Germania și față de cel din Austria și Polonia. Iar profiturile record sunt obtinute printr-o formula care nu ajută creșterea economică din România.

Ministerul Finanțelor Publice a purtat discuții atât cu Banca Națională a României, cât și cu reprezentanții Asociaței Române a Băncilor și au fost identificate soluții posibile de adaptare a Ordonanței 114/2018, urmând ca acestea să fie incluse într-un proiect de act normativ, care va avea la bază principii agreate, benefice pentru toate părțile implicate.

In urma analizelor si discutiilor cu toate partile, ministrul finantelor publice, domnul ministru Eugen Teodorovici, mi-a comunicat ca putem lua in calcul mai multe variante. Una din ele este înlocuirea taxei pe activele financiare raportată la Robor, cu o taxa fixă anuală aplicată unei baze de impozitare în care sunt incluse anumite categorii de active. O altă posibilitate este scăderea cuantumului taxei, în funcție de dinamica diferenței dintre dobânda la depozite atrase și cea la credite acordate, în lei, și în raport cu creșterea volumului de intermediere financiară.

Oricare ar fi soluția finala, nu trebuie să uităm un lucru: cetățenii sunt cei care trebuie să se afle în centru preocupărilor noastre.

Doamnelor şi Domnilor parlamentari, nu în ultimul rând, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 114/2018 am reglementat şi angajamentele noastre din Programul de Guvernare de majorare a pensiilor şi salariilor.

Guvernul a majorat pensiile în avans față de prevederile legale și va continua să o facă. Prin această Ordonanţă, Guvernul a îndeplinit, astfel, cerinţa legală de stabilire a nivelului punctului de pensie de 1100 lei, valabil de la 1 ianuarie 2019 şi de 1265 lei, de la 1 septembrie 2019. Majorarea prevăzută de lege a fost din nou devansată, de această dată cu 3 luni.

De asemenea, se menține din ianuarie 2019 nivelul indemnizației sociale pentru pensionari la 640 lei urmând ca, de la 1 septembrie 2019 să fie majorată cu 10%, la 704 lei.

Având în vedere că educaţia reprezintă un domeniu prioritar, așa cum am mai afirmat, s-a devansat aplicarea majorării salariale din acest sector. Astfel, salariile personalului din învățământ vor ajunge, începând cu 1 septembrie 2020, la valoarea stabilită inițial pentru anul 2022. Acest lucru a fost agreat deja cu Federațiile sindicale reprezentative din învățământ.

Având în vedere impactul pozitiv generat de acordarea voucherelor de vacanță, acestea vor fi oferite în continuare, în cuantumul şi la valoarea de 1450 de lei.

De asemenea, în locul normei de hrană am stabilit acordarea anual, a două salarii minime pe economie.

Cuantumul pensiilor militare de stat, aflate în plată la data de 31 decembrie a anului anterior, se indexează, începând cu 1 ianuarie a anului în curs, cu ultima rată medie anuală a inflației.

Prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 114/2018 au fost instituite și alte măsuri pentru îmbunătăţirea execuţiei bugetare, dar şi a eficienţei procesului de achiziţii publice.

Asadar, dupa enumerarea acestor masuri din Ordonanta 114 vine de la sine o intrebare legitima: Cei care clameaza abrogarea acestei ordonante ce interese reprezinta? Ale romanilor sigur, NU! Pentru ca abrogarea ar insemna anularea tuturor acestor cresteri de venituri, investitii si facilitati.

Doamnelor și domnilor parlamentari, asa cum am spus si la prezentarea bugetului, totul este perfectibil! Si am dat dovada de fiecare data ca sunt deschisa dialogului si gasirii celor mai bune solutii. Insa as vrea sa fiti sinceri cu cetatenii atunci cand cereti anularea acestei Ordonante!

In încheiere, vreau să vă asigur că Guvernul PSD+ALDE va continua să își respecte angajamentele luate în fața cetățenilor”.

ACTUALIZARE A izbucnit un adevărat scandal între putere și opoziție pe tema acestei ordonanțe. Semnale de îngrijorare au venit și de la unele instituții europene.

Marile companii de rating așteaptă o poziție a executivului ca să analizeze dacă, în perioada următoare, schimbă perspectiva pentru țara noastră.

În aceste săptămâni au avut loc mai multe discuții pe tema OUG 114.

Premierul Viorica Dăncilă i-a chemat la discuții pe toți miniștrii care au legătură cu această ordonanță și au stabilit că trebuie făcute anumite modificări în perioada următoare, a relatat Ionuț Gheorghe la Telejurnal.

Agerpres amintește că Ordonanţa de Urgenţă 114/2018, aprobată de Guvern la finele lunii decembrie, instituie taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic şi telecom, precum şi taxe pe activele din sistemul bancar.

În energie, companiile vor plăti o contribuţie de 2% din cifra de afaceri. Preţul gazelor şi al energiei electrice va fi plafonat la 68 lei/MWh în perioada 1 aprilie 2019 – 28 februarie 2022.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite