Ospitalitate cu muncitori străini. Patronii de hoteluri și restaurante au nevoie de peste 50 de mii de lucrători anul acesta

22 ianuarie 2022, 18:59

Stațiunile de pe Valea Prahovei sunt pline de iubitori ai sporturilor de iarnă, mai ales în weekend. Pentru managerii de localuri e o adevărată provocare să asigure cele mai bune servicii numărului mare de turiști, din cauza crizei forței de muncă.

Pentru clienți, lipsa personalului înseamnă în primul rând timp mai mult de așteptare.

Industria ospitalității a pierdut aproximativ 60 de mii de lucrători de la începutul crizei sanitare, adică aproape o treime din total. Nesiguranța locului de muncă din cauza restricțiilor sanitare e doar unul dintre motive, spun specialiștii în resurse umane.

Reprezentații industriei ospitalității cer Guvernului să aprobe cât mai rapid contingentul de 100.000 de lucrători străini, pentru anul acesta. Dar și suplimentarea personalului din instituțiile diplomatice astfel încât să fie eficientizat procesul birocratic. Actul normativ ar putea fi adoptat chiar săptămâna viitoare.

În hoteluri și restaurante, câștigul mediu net e, în continuare, cel mai mic din economie, doar 1.875 de lei, conform statisticilor oficiale. Media pe țară e de două ori mai mare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite