OSCE și Reporteri fără Frontiere critică Ucraina pentru înscenarea morții jurnalistului rus Arkadii Babchenko

31 mai 2018, 13:37

Inițial, Ucraina a anunțat că Arkadii Babchenko a fost împușcat în locuința sa din Kiev, unde ar fi fost găsit plin de sânge de soția sa și ar fi murit în ambulanță.

În realitate, însă Arkadii Babchenko a apărut viu și nevătămat, la conferința de presă a șefului serviciului ucrainean de securitate.

Oficialul a precizat că rușii ar fi comandat asasinarea jurnalistului incomod și că, datorita acestei înscenări, l-ar fi prins pe criminalul plătit cu 40 de mii de dolari pentru a-l elimina pe Arkadii Babchenko. Jurnalistul trăiește de câțiva ani în Ucraina, pentru că ar fi vânat de ruși, pentru luările de poziție foarte dure împotriva președintelui Putin.

Aş dori să-i cer iertare soţiei mele pentru toate prin câte a trecut în ultimele două zile. Olecika, te rog, iartă-mă! Nu am avut de ales. Aş dori să mulţumesc în special serviciilor ucrainiene de securitate, care mi-au salvat viaţa” – Arkadii Babchenko.

Înscenarea morții lui Babcenko a stârnit un val de critici la adresa Ucrainei. Organizația Reporteri fără Frontiere condamnă dur serviciile de securitate de la Kiev pentru această manipular periculoasă, pe care o numește drept o cascadorie inutilă.

Chiar era necesară o asemenea manevră? Nu există niciun motiv întemeiat pentru a înscena moartea unui jurnalist” – Reporteri Fără Frontiere.

Iar OSCE îi acuză pe ucrainieni de răspândirea de informații false.

Sunt consternat de decizia de a răspândi informaţii false despre viaţa unui jurnalist. Datoria statului este de a oferi informaţii corecte publicului” – Harlem Desir, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Rusia neagă cu înverșunare existența unui complot la adresa lui Babcenko și declară că Ucraina și-a pierdut orice urmă de credibilitate prin această înscenare demnă de un film polițist de mâna a treia, spunea un deputat rus.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite