OSCE și Reporteri fără Frontiere critică Ucraina pentru înscenarea morții jurnalistului rus Arkadii Babchenko

Ucraina este criticată dur pentru înscenarea morții jurnalistului rus Arkadii Babchenko, un critic fervent al președintelui Vladimir Putin. Răspândirea de informașii false, război informațional - sunt doar câteva dintre comentariile făcute de reputate organizații internaționale. Acum două zile, Kievul anunta că Babcenko a fost asasinat și arăta cu degetul spre Moscova, dar câteva ore mai târziu jurnalistul a apărut viu și nevătămat. Autoritățile ucrainene au spus că au simulat moartea lui tocmai pentru a-l feri de un complot rusesc.

31 Mai 2018, 13:37 (actualizat 31 Mai 2018, 13:48) |

Inițial, Ucraina a anunțat că Arkadii Babchenko a fost împușcat în locuința sa din Kiev, unde ar fi fost găsit plin de sânge de soția sa și ar fi murit în ambulanță.

În realitate, însă Arkadii Babchenko a apărut viu și nevătămat, la conferința de presă a șefului serviciului ucrainean de securitate.

Oficialul a precizat că rușii ar fi comandat asasinarea jurnalistului incomod și că, datorita acestei înscenări, l-ar fi prins pe criminalul plătit cu 40 de mii de dolari pentru a-l elimina pe Arkadii Babchenko. Jurnalistul trăiește de câțiva ani în Ucraina, pentru că ar fi vânat de ruși, pentru luările de poziție foarte dure împotriva președintelui Putin.

Aş dori să-i cer iertare soţiei mele pentru toate prin câte a trecut în ultimele două zile. Olecika, te rog, iartă-mă! Nu am avut de ales. Aş dori să mulţumesc în special serviciilor ucrainiene de securitate, care mi-au salvat viaţa” - Arkadii Babchenko.

Înscenarea morții lui Babcenko a stârnit un val de critici la adresa Ucrainei. Organizația Reporteri fără Frontiere condamnă dur serviciile de securitate de la Kiev pentru această manipular periculoasă, pe care o numește drept o cascadorie inutilă.

"Chiar era necesară o asemenea manevră? Nu există niciun motiv întemeiat pentru a înscena moartea unui jurnalist" - Reporteri Fără Frontiere.

Iar OSCE îi acuză pe ucrainieni de răspândirea de informații false.

"Sunt consternat de decizia de a răspândi informaţii false despre viaţa unui jurnalist. Datoria statului este de a oferi informaţii corecte publicului" - Harlem Desir, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Rusia neagă cu înverșunare existența unui complot la adresa lui Babcenko și declară că Ucraina și-a pierdut orice urmă de credibilitate prin această înscenare demnă de un film polițist de mâna a treia, spunea un deputat rus.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 17°C
IASI 14°C 14°C
CLUJ 13°C 13°C
CONSTANTA 15°C 15°C
CRAIOVA 17°C 16°C
BRASOV 13°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI