Orologiu cu precizie de computer. Un restaurator şi un profesor au construit un dispozitiv pentru reglarea automată a ceasurilor mecanice cu pendul

24 iulie 2019, 10:18

Până acum, ceasul era corectat manual când rămânea în urmă sau o lua înainte. Procedura era repetată la 5 sau 10 zile, în funcţie de anotimp. Acum, reglarea se face automat, cu un dispozitiv realizat de profesorul universitar Florin Pantilimonescu şi restauratorul Ion Cristea.

Inventatorii au lucrat la acest echipament aproape 6 luni, iar acum vor să extindă soluția, deoarece se pretează la orice mecanism clasic. Prin acest dispozitiv au conectat practic orologiul instalat în 1925 cu o tehnologie de ultimă generațeie.

Iniţial, camera clopotelor nu era antifonată, iar sunetul putea fi auzit foarte clar în jurul Palatului. În timp, s-au făcut amenajări care împiedică propagarea, ceasul a fost inclus în circuitul turistic și nu duce lipsă de vizitatori.

Hora Unirii sună puţin diferit acum, deoarece un ştift de inox a sărit de pe tambur, ceea ce înseamnă că o notă nu mai este cântată de clopote. Restauratorul promite că va realiza o replică a ştiftului în cel mai scurt timp.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă