Orientul Mijlociu s-a inflamat după decizia SUA de a recunoaște Ierusalimul drept capitala statului Israel

7 decembrie 2017, 14:14

Nimeni nu susține decizia administrației Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita, Irakul dar și alte state musulmane, Indonezia, Malaezia au criticat anunțul liderului de la Casa Albă.

Unul dintre cei mai importanți membri ai NATO, Turcia, prin președintele său Recep Erdogan, amenință cu ruperea relațiilor diplomatice.

Autoritatea Palestiniană a avertizat că Statele Unite și-au pierdut rolul de mediator şi a chemat la organizarea unei greve generale.

Mişcarea intregristă Hamas merge mai departe şi cheamă la declanşarea unei intifade împotriva Israelului. În Liban, ziarul organizaţiei Hezbollah titrează „Moarte Americii” şi compară decizia preşedintelui Trump cu declaraţia Balfour care a dus la crearea statului Israel.

O poziție dură are și una dintre milițiile irakiene pro-iraniene, Harakat Hezbollah al-Nujaba, care a amenințat că ar avea motive legitime să atace forțele americane din Irak.

Cancelariile europene spun că recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului e o decizie unilaterală pe care o resping.

Franţa a respins ceea ce a numit o decizie unilaterală şi a făcut apel la calm în Orientul Mijlociu, iar Marea Britanie a avertizat că recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului nu va ajute procesul de pace.

Administrația americană a estimat că mutarea ambasadei la Ierusalim va dura câțiva ani.

Anunțul făcut de liderul de la Casă Albă a amorsat însă bombă violenței din regiune și aruncă practic procesul de pace în aer. Protestele au început încă de aseară în teritoriile palestiniene, iar azi dimineață a fost grevă generală, la îndemnul autorității palestiniene. Pe mai multe străzi din Betleem și Ramallah au avut loc violențe.

În Ierusalimul de est se află și unul dintre cele mai importante simboluri ale isalmului: moscheea Al Aqsa. Așa se explică reacția musulamnilor din întreaga lume.

Ierusalimul de Est este un teritoriu predominant palestinian, pe care Israelul l-a cucerit de la Iordania în timpul războiului din 1967 și pe care la scurt timp l-a anexat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite