Organizatorii propun festivaluri cu restricții: participare pe bază de certificat de vaccinare sau de teste negative

25 martie 2021, 17:40

Organizatorii vor ca marile festivaluri să aibă loc anul acesta, dar în condiții speciale. Ei propun Guvernului variante pentru ca publicul să se bucure din nou de concerte și distracție, chiar și în pandemie.

BOGDAN BUTA, organizatorul unui festival: “De un an de zile acest sector este complet blocat. Există soluții de genul teste rapide. Deci, pe baza unor teste rapide, sau cu certificate de vaccinare sau alte măsuri, oamenii, după acest următor val, vor putea participa în siguranță la evenimente”.

Ei cer Guvernului mai multă predictibilitate în contextul în care personalul tehnic, necesar organizării evenimentelor, este tot mai puțin.

BOGDAN  NEDELCU, reprezentant, Asociația Lucrătorilor din Industria Spectacolelor: „După un an de zile de la declararea pandemiei în România, ne aflăm în situația în care peste 30% din acești profesioniști s-au reprofilat, iar restul se află într-o situație financiară dar și personală foarte gravă”.

Și artiștii așteaptă reluarea concertelor.

ADRIAN DESPOT, muzician: “În acest moment avem nevoie de niște măsuri clare. Dreptul la muncă este un drept constituțional. În momentul în care el este restricționat, el trebuie să vină la pachet cu măsuri compensatorii”.

Medicii recomandă în continuare evitarea locurilor aglomerate, respectarea măsurilor de igienă şi purtarea măştii.

IOANA STĂNCEL, epidemiolog, expert în sănătate publică: „Existența unui test negativ nu înseamnă că persoana nu poate să aibă o încărcătură virală sub limita detectabilă sau nu se poate afla în perioada imunologică de la momentul în care s-a infectat până când se poate pozitiva un test. Sau de la momentul în care s-a recoltat testul până la momentul spectacolului nu se poate infecta. Testele medicale nu trebuie să discrimineze diverse categorii de populație privind activitățile sociale și recreaționale”.

Pentru prevenirea oricărui risc, organizatorii festivalurilor propun Guvernului înființarea unui grup de lucru care să găsească cele mai bune soluții pentru reluarea activității.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă