Organizatorii Festivalului George Enescu au anunţat artiştii şi orchestrele care vin în premieră la Bucureşti în 2023. TVR este coproducător al Festivalului

28 noiembrie 2022, 20:56

Peste 40 de orchestre din 16 ţări, dirijori de prestigiu, printre care Zubin Mehta, Herbert Blomstedt, Vladimir Iurowski, Sir Simon Rattle, dar şi Cristian Mandeal şi Cristian Badea, vor fi pe scena Festivalului Internațional Geroge Enescu, anul viitor. Sunt şi peste 150 de solişti invitaţi.

Cristian Măcelaru, directorul artistic al Festivalului George Enescu: „În Festivalul din anul 2023 vom continua multe din iniţiativele care au fost şi până acum. În primul rând vorbesc despre marile orchestre ale lumii şi marii artişti care vor fi invitaţi. Artişti noi care vor veni în festival, dau numai câteva nume importante: Aida Garifullina, Igor Levit, Augustin Hadelich, Klaus Makela, Kent nagano iar orchestre noi care vor veni pentru prima dată în festival Gewandhaus Orchestra din Leipzig, WDR Symphony Orchestra Koln, Gothenburg Symphony, Liszt Chamber Orchestra, Berlin Academy of American Music, Manchester camerata.”

Filarmonica din Viena, London Symphnony Orchestra, Concertgebouworkest, Orchestra naţională a Franţei sau Filmonica din Israel sunt doar câteva dintre marile orchestre care vor reveni la București. Vor avea loc aproape 100 de concerte doar în Capitală, plus alte câteva zeci în Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Bacău, dar şi în Botoşani.

Cristina Uruc, manager interimar Artexim: „Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând cu 1 februarie 2023, la ora 12.00. Dar, până atunci, pentru a permite un acces cât mai mare al publicului la posibilitatea de a achiziţiona un abonament în festival, în data de 30 noiembrie va debuta campania de achiziționare a abonamentelor, se va desfăşura sub formă de loterie.”

Cel mai probabil, acustica Sălii Palatului va rămâne neschimbată în 2023, dar în 2025 lucrurile s-ar putea schimba.

Lucian Romașcanu, ministrul Culturii: „Avem deschiderea politică să preluăm Sala Palatului. O să o preluăm. Ministerul Culturii va lua această sală şi va face procedură de la zero pentru proiectare şi aşa mai departe. Vom avea bani pentru Sala Palatului şi în 2025 va fi în Sala Palatului refăcută. Avem lângă Ministerul Culturii un teren în administrarea primăriei generale care poate găzdui o sală de concerte multifuncţională.”

Şi în 2023, Televiziunea Română va fi coproducător al Festivalului.

Carla Tompea, producător general TVR: „TVR Cultural îşi va relua emisia în 1 decembrie 2022. Este o reparaţie, o reparaţie morală. Este o reverenţă faţă de cultura acestei ţări, este pentru publicul avizat şi avid în acelaşi timp.

Festivalul Internaţional George Enescu se va desfăşura între 27 august şi 24 septembrie 2023.

CITIȚI ȘI:

Festivalul George Enescu este unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume, dacă nu cumva chiar cel mai mare, spune ministrul Culturii, Lucian Romașcanu

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite