Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Vaccinarea anti-COVID în masă nu poate avea loc mai devreme de vara anului următor

4 septembrie 2020, 19:18

Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA a dat dispoziții departamentelor de sănătate din toată țara să fie pregătite până la sfârșitul lunii octombrie pentru administrarea unui potențial vaccin pentru COVID, cu intenția declarată ca imunizarea să înceapă de la 1 noiembrie.

Dr. Michael Osterholm, Univ. din Minnesota: Cred că ce fac este un efort de a mai elimina birocraţia în eventualitatea apariţiei unui vaccin.

Experții din sănătate sunt însă precauți: și în ce privește capacitatea sistemului de a demara o asemenea procedură, dar și pentru că în mod normal un vaccin se face în ani nu în câteva luni.

Dr. Michael Osterholm, Univ. din Minnesota: Printre lucrurile cu care ne vom confrunta vor fi persoanele anti-ştiinţă, anti-vaccin, dar şi cei care acum sunt sceptici cu acest proces rapid de a furniza un vaccin sigur şi eficient.

La această oră sunt trei vaccinuri, două dezvoltate în SUA și unul în Europa, aflate în faza trei de testare, ultima și pe grupuri mari de oameni, și toate speranțele sunt ca măcar unul se va dovedi suficient de sigur.

Organizația Mondială a Sănătății afirmă că nu se poate vorbi despre imunizarea în masă decât peste un an.

Margaret Harris, purtător de cuvânt OMS: Această fază 3 trebuie să dureze mai mult, ca să determinăm clar câtă protecție oferă un vaccin. Şi să vedem cât este de sigur. Realist vorbind nu ne aşteptăm să vedem o campanie de vaccinare în masă mai devreme de jumătatea anului viitor.

O primă confirmare externă a venit și pentru vaccinul rușilor. Sputnik V a produs răspuns imunitar în toți participanții la teste, afirmă reputata revista medicală Lancet din Marea Britanie. Testele făcute în iunie-iulie pe 76 de persoane care au primit vaccinul arată că acesta au generat anticorpi la toți participanții și niciun efect secundar.

Rusia a fost prima țară care a omologat un vaccin anti-COVID și săptămâna trecută a început testarea la scară largă, până la 40 de mii de oameni iar rezultatele sunt așteptate cel mai târziu în noiembrie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

România, la un pas de epidemie de gripă

Permafrost arctic

Viruși ”Zombie”, vechi de aproape 50.000 de ani, readuși la viață în Siberia