Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură: Carnea, ouăle şi produsele lactate sunt surse ”esenţiale” de nutrienţi

Alimente de bază
Alimente de bază
25 aprilie 2023, 13:24

Confruntată cu amploarea malnutriţiei, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) încurajează guvernele „să promoveze beneficiile alimentelor provenite de la creşterea animalelor terestre”, care furnizează nutrienţi „greu de obţinut în cadrul unei alimentaţii vegetariene”.

FAO prezintă astfel concluziile unui raport realizat prin compilarea a peste 500 de lucrări ştiinţifice şi care este prezentat drept „cea mai cuprinzătoare analiză de până acum” privind beneficiile, precum şi riscurile produselor de origine animală.

„Alimentele provenite de la creşterea animalelor terestre oferă proteine de înaltă calitate, o serie de acizi graşi esenţiali, fier, calciu, zinc, seleniu, vitamina B12 (…) care asigură funcţii esenţiale pentru sănătate şi dezvoltare”, potrivit organizaţiei.

„Acest lucru este valabil mai ales în anumite perioade cheie ale vieţii, cum ar fi sarcina, alăptarea, copilăria, adolescenţa şi vârsta înaintată”, notează FAO, al cărui raport nu include produsele marine.

Consumul lor poate reduce încetinirea creşterii şi malnutriţia la copiii sub cinci ani, poate combate greutatea mică la naştere şi poate preveni anemia la femeile aflate la vârsta fertilă.

Carenţele de fier, vitamina A şi zinc sunt printre „cele mai răspândite la nivel global”. Mai mult de unul din doi copii, cu vârsta cuprinsă între 3 şi 6 ani, suferă de cel puţin o carenţă de acest gen, mai ales în Asia de Sud, Asia de Est, Pacific şi Africa subsahariană.

Cu toate acestea, sectorul zootehnic va trebui să „abordeze o serie de provocări”, în primul rând de mediu, au declarat numărul doi al FAO, Maria Helena Semedo, şi economistul şef Maximo Torero Cullen.

Pe lângă defrişări şi utilizarea nesustenabilă a apei, sectorul este responsabil pentru 14,5% din emisiile de gaze cu efect de seră produse de om.

FAO aminteşte, de asemenea, că „un consum, chiar şi redus, de carne roşie procesată poate creşte riscul de mortalitate şi de boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare şi cancer colorectal”.

Trei miliarde de persoane nu au acces la alimente sănătoase, însă, în acelaşi timp, una din trei persoane este supraponderală sau obeză, potrivit FAO.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite