Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură | Preţurile mondiale la alimente au scăzut şi în noiembrie, pentru a opta lună consecutiv

Supermarket
Supermarket
2 decembrie 2022, 13:29

Preţurile mai scăzute la cereale, carne şi produse lactate au compensat preţurile mai ridicate la uleiurile vegetale şi zahăr, a precizat FAO.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În noiembrie, acest indice a scăzut la 135,7 puncte, faţă de valoarea de 135,9 puncte atinsă în octombrie. Chiar dacă a scăzut timp de opt luni la rând, acest indice este cu 0,3% mai mare decât era în noiembrie 2021.

Tot vineri, FAO şi-a înrăutăţit estimările privind producţia mondială de cereale în 2022 până la 2,756 miliarde de tone, de la 2,764 miliarde de tone cât estima anterior. Noua estimare este cu 2% sub producţia realizată în 2021 şi ar reprezenta cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, a precizat FAO.

Înrăutăţirea prognozelor privind producţia mondială de cereale reflectă în principal perspectivele mai scăzute referitoare la producţia de porumb a Ucrainei, din cauza efectelor războiului, care a provocat majorarea semnificativă a operaţiunilor post-recoltare, a indicat FAO.

De asemenea, stocurile de cereale pe plan global ar urma să se situeze la 839 milioane de tone până la finalul sezonului 2022/2023, un declin de 1,1 milioane de tone faţă de prognoza precedentă a FAO, fiind cel mai redus nivel din ultimii trei ani.

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă