Organizaţia Mondială a Sănătăţii este împotriva utilizării plasmei de la persoane convalescente pentru a trata cazurile de COVID-19

Plasmă
Plasmă
7 decembrie 2021, 19:29

Plasma de la persoane convalescente este un tratament experimental ce constă în transfuzii cu plasmă sanguină de la o persoană care a trecut prin boală la pacienţii cu COVID-19.

Avertismentul a fost formulat de un grup de experţi ai OMS, însărcinat cu emiterea de orientări pentru sistemele sanitare ale ţărilor, iar concluziile vor fi publicate în revista BMJ la care publicul are acces deschis.

Grupul de experţi a evaluat datele ştiinţifice rezultate din 16 studii, la care au participat 16.236 de pacienţi cu COVID-19, care prezentau simptome uşoare, grave şi critice.

Concluzia a fost că plasma de la convalescenţi nu a crescut probabilitatea de vindecare, nu a evitat ventilaţia mecanică şi nici administrarea unui tratament costisitor.

Studiul a subliniat şi alte probleme, precum necesitatea de a identifica şi a face analize donatorilor, precum şi dificultăţile pentru prelevarea, depozitarea şi utilizarea plasmei, reprezentând limitări suplimentare la un tratament considerat viabil.

În schimb, OMS recomandă în continuare utilizarea combinată a medicamentelor Casirivimab şi Imdevimab – cu anticorpi monoclonali – şi tratamentul cu corticosteroizi la pacienţii cu formă gravă de COVID-19.

OMS descurajează însă tratamentele cu Ivermectină şi Hidroxiclorochină, indiferent de gravitatea cazurilor de COVID-19.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite