Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Epidemia provocată de coronavirus este ”urgenţă de sănătate publică la nivel internaţional”

30 ianuarie 2020, 22:30

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății a precizat că s-au înregistrat cazuri de îmbolnăvire de la om la om în Germania, Japonia și Vietnam. Răspîndirea rapidă a virusului a devenit o preocupare internațională. Practic, urgența medicală globală permite monitorizarea cazurilor de infectare, împiedicarea răspândirii virusului, realizarea de vaccinuri și ajutarea statelor slab dezvoltate în domeniul medical să facă față epidemiei.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general OMS: ” Nu ştiu ce efecte poate avea acest virus în ţări cu sisteme medicale mai slabe. Trebuie să acţionăm acum pentru a ajuta aceste ţări să se pregătească pentru această posibilitate. Din acest motiv declar urgenţă publică de interes internaţional în urmă exploziei globale de corona virus nou„.

Simptomele noului corona virus includ febră, strănut, dureri de cap, probleme respiratorii, dureri musculare. În nouă cazuri pacienții au suferit de confuzie iar în 99 s-au înregistrat inflamații ale plămânilor și umplerea alveolelor cu apă.

Epidemia de pneumonie virală declanșată de noul tip de coronavirus apărut la Wuhan s-a extins acum în toată China.

Chinezii au creat 15 mii de centre de carantină pentru persoanele suspecte că ar fi infectate.

La nivel internațional, noul virus a fost confirmat în aproape 20 de țări. Nu s-au înregistrat decese în afara Chinei.

Tot mai multe țări își repatriază cetățenii, în timp ce oamenii de știință lucrează un posibil vaccin.

OMS foloseşte termenul de „urgenţă de sănătate publică de interes internaţional” pentru a face referire la „un eveniment extraordinar” referitor la sănătatea publică.

Există două criterii pentru ca un asemenea eveniment să poată fi considerat o astfel de urgenţă. În primul rând, epidemia trebuie să afecteze cel puţin două ţări. În al doilea rând, este necesar ca epidemia să impună „un răspuns internaţional coordonat”.

Potrivit OMS, starea de urgenţă se referă la „o situaţie serioasă, neobişnuită sau neaşteptată”.

Declararea stării de urgenţă ar duce la măsuri mult mai stricte în domeniul sănătăţii, ar duce la o creştere a finanţării în domeniul medical şi alocarea unor resurse suplimentare pentru prevenirea răspândirii bolii.

De asemenea, o astfel de decizie ar putea determina statele lumii să impună restricţii asupra comerţului şi libertăţii de mişcare a populaţiei, cu toate că OMS de obicei face tot posibilul pentru a evita restricţiile impuse comerţului.

Totodată, autorităţile naţionale ar putea introduce măsuri suplimentare de scanare în aeroporturi şi în alte spaţii publice pentru monitorizarea stării de sănătate a populaţiei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite