Organizația Mondială a Sănătății: Europa are nevoie de o accelerare serioasă a luptei împotriva coronavirusului

Organizația Mondială a Sănătății
Organizația Mondială a Sănătății
26 octombrie 2020, 22:29

Regiunea Europa, care la OMS include 46 de ţări, furnizează 46% din bilanţul global de infectări şi aproape o treime dintre decese, a indicat Mike Ryan, directorul Programului pentru urgenţe sanitare al organizației. 

„În acest moment, suntem mult în urma virusului în Europa, aşa încât a i-o lua înainte va necesita o accelerare serioasă în ceea ce facem”, a spus Ryan într-o conferinţă de presă.

Capacitatea spitalicească de a îngriji pacienţii internaţi cu COVID-19 a crescut în regiunea europeană, iar ratele de mortalitate sunt „foarte, foarte scăzute”, a mai spus Ryan, care a adus un omagiu personalului medical şi sistemelor de sănătate.

„Vedem însă un număr mare de cazuri, vedem boala larg răspândită, vedem rate foarte, foarte înalte de pozitivare şi o lipsă în creştere de capacitate de a depistare eficace a contacţilor, care îndreaptă boala şi mai mult într-o zonă întunecată”, a mai afirmat responsabilul OMS.

„Multe ţări se confruntă acum cu spectrul închiderilor în săptămânile viitoare. Nu este o situaţie în care, sunt sigur, vreo ţară din Europa sau din lume ar vrea să se afle”, a adăugat el.

Întrebată despre creşterea numărului de cazuri în Europa, directoarea tehnică a OMS pentru COVID-19, Maria Van Kerkhove, a răspuns: „Încă avem speranţa că ţările nu vor trebuie să intre în aceste aşa-numite lockdown-uri naţionale„.

La rândul său, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a afirmat că „este periculos să se renunţe la controlul pandemiei”, referindu-se în mod evident de declaraţiile din ajun ale şefului de cabinet al preşedintelui american Donald Trump, Mark Meadows.

Tedros a admis că, după luni de luptă cu pandemia care a făcut peste 1,1 milioane de morţi, o anumită oboseală se instalează, însă directorul general al OMS a chemat la continuarea luptei, la doar o zi după ce Mark Meadows a lăsat să se înţeleagă că SUA renunţă să „preia controlul” epidemiei, ci mizează mai degrabă pe medicamente şi pe vaccinuri.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă