Organizația Cooperării Islamice a solicitat intervenția Organizației Națiunilor Unite, în urma incendierilor Coranului din Suedia și Danemarca. ”Încercările de răspândire a islamofobiei sunt în creștere în multe părți ale lumii”

Coran
Coran
1 august 2023, 15:36

O reuniune specială a corpului miniștrilor de Externe s-a desfășurat virtual luni, în aceeași zi în care a avut loc un nou protest care a implicat profanarea cărții sfinte musulmane în fața parlamentului suedez.

Într-un plan de acțiune în 35 de puncte, OCI, care reprezintă 57 de state, a cerut secretarului general al ONU să numească un raportor special pentru combaterea islamofobiei și a îndemnat toate guvernele să implementeze pe deplin legislația existentă sau să adopte o nouă legislație, dacă este necesar, citând Declarația Universală a Drepturilor Omului.

De asemenea, a cerut grupurilor sale din New York și Geneva să „continue să ridice și să informeze instituțiile implicate ale Națiunilor Unite” și ca această problemă să fie inclusă pe ordinea de zi a sesiunii Adunării Generale a ONU din septembrie.

Acesta a adăugat că ar trebui să ia „măsurile necesare pentru a trimite această rezoluție către organele relevante ale ONU și pentru a le solicita să includă această problemă pe ordinea de zi, în conformitate cu articolul (1-3) din Carta ONU, care solicită promovarea și încurajarea respectării drepturilor omului și a libertăților fundamentale pentru toți oamenii, fără discriminare pe criterii de sex, limbă sau religie”.

Ministrul suedez de Externe, Tobias Billström, a declarat luni seară că va studia cu atenție cererile și va continua discuțiile cu OCI și cu țările sale membre.

„Guvernul se detașează foarte clar de actele islamofobe săvârșite de indivizi la manifestațiile din Suedia”, a declarat el, adăugând că Ministerul Justiției face o analiză juridică și că dorește să colaboreze îndeaproape cu OCI.

Ulf Kristersson, prim-ministrul suedez, și ministrul Justiției, Gunnar Strömmer, urmau să susțină marți o conferință de presă despre protecția cetățenilor suedezi.

OCI și-a exprimat „profunda îngrijorare cu privire la creșterea numărului de cazuri de intoleranță, discriminare și acte de violență în lume”.

Organizația a adăugat: „Încercările de răspândire a islamofobiei sunt în creștere în multe părți ale lumii, după cum o demonstrează numărul tot mai mare de incidente de intoleranță religioasă, stereotipuri negative, ură și violență împotriva musulmanilor; așa cum incidentele de ardere a unor copii ale [Coranului] agravează intoleranța și discriminarea.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite