Organizațiile civice, după consultările cu președintele Iohannis: Referendum pentru Justiție, în 26 mai

26 martie 2019, 10:07

ACTUALIZARE Președintele Klaus Iohannis le-a spus celor din societatea civilă că este hotărât  să convoace referendumul pe 26 mai. Și le-a cerut grupurilor civice, reprezentanților ONG-urilor și jurnaliștilor prezenți azi la Palatul Cotroceni să facă propuneri privind întrebarea care ar urma să fie adresată electoratului la consultarea publică.

Dacă se întrunește pragul de prezență la vot, solicitarea făcută la referendum, devine lege doar prin voința Parlamentului. Mâine, președintele se va consulta cu reprezentanți ai magistraților.

Săptămâna trecută, mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au scris pe Facebook că au primit şi au acceptat invitaţia de a participa la consultările şefului statului cu privire la oportunitatea organizării unui referendum pe justiţie. Ulterior, Administraţia Prezidenţială a confirmat aceste consultări.

Preşedintele Klaus Iohannis declara marţea trecută că este ”aproape hotărât” să convoace referendum naţional pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare.

„Lucrăm deja intens la asta, analizăm datele, variantele, partea legală. Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru data de 26 mai, când avem alegeri europarlamentare. Lăsaţi-mi o marjă, care se datorează nevoii unei analize aprofundate, unei discuţii aprofundate, fiindcă nu vreau să fac eu un referendum pentru ceva anume, dacă fac referendum atunci vreau să am parteneri nu numai partidele, probabil mai mult din Opoziţie, societatea civilă, românii care doresc să dea un semnal clar şi pentru asta pot să vă spun că, de o săptămână încoace, lucrăm foarte intens. I-am rugat pe cei din echipa mea să îmi propună mâine – poimâine un draft de agendă, care cu siguranţă va presupune o întâlnire şi cu câţiva reprezentanţi foarte hotărâţi din societatea civilă”, preciza şeful statului la dezbaterea „Preşedinte sau cetăţean/ om politic şi societate civilă”, organizată în cadrul Festivalului internaţional de film documentar şi drepturile omului de către Asociaţia One World România.

Şeful statului a adăugat că „un referendum nu poate să producă o lege” şi că îşi doreşte ca naţiunea să se exprime la acest scrutin popular.

„Îmi doresc ca naţiunea română să spună clar dacă vrea să tolereze în continuare corupţia şi corupţii care schimbă legea pentru ei, ca să scape, sau dacă trebuie să tragem linie şi să spunem până aici şi atât!. Şi de aici începem să reparăm ce s-a stricat, fiindcă s-a stricat deja foarte mult, foarte, foarte mult”, afirma el.

Liviu Dragnea: Abia aştept ca Iohannis să organizeze referendum. Românii vor putea să răspundă și la întrebarea „Câte case este nevoie să furi de la stat ca să ajungi preşedintele României?”

Prezent la şedinta comitetului executiv al PSD, liderul social democraţilor, Liviu Dragnea, nu a ratat ocazia de a-i transmite un mesaj şefului statului, vorbind despre problemele cu justiția: „Klaus, nu te culca pe o ureche!” a spus Liviu Dragnea, arătând că preşedintele „îl vrea în puşcărie”. Liderul PSD l-a atacat pe Klaus Iohannns şi a anunţat că se gândește serios să organizeze un referendum tot pe 26 mai în care românii să răspundă și la alte întrebări, de exemplu: „Câte case este nevoie să furi de la stat ca să ajungi președintele României?”

„Eu de-abia îl aştept să organizeze referendumul pe domnul Klaus Werner Iohannis. Nu am avut discuţie în CEx pe subiectul ăsta, dar eu de abia îl aştept. Va fi un prilej foarte bun pentru români să răspundă şi la alte întrebări, ca de exemplu: Câte case este nevoie să furi de la stat ca să ajungi preşedintele României? Este o întrebare. Sau câte zeci de dosare penale trebuie să îţi fie închise de prieteni ca să ai şanse la candidatura la prezidenţiale? Adică genul acesta de întrebări. Deci, s-ar putea. Sigur, va fi un prilej serios de dezbatere pe teme de genul acesta”, a spus Dragnea.

Întrebat dacă PSD va lua parte la consultările politice de la Cotroceni, dacă preşedintele le va convoca, Dragnea a răspuns: „Nu vreau să-i dau idei. Dacă convoacă sau invită partidele la consultări, o să luăm o decizie”.

Liderul PSD a opinat că un referendum pe 26 mai, în ziua alegerilor europarlamentare, este o încercare de defavorizare a PSD „prin mijloace nepolitice şi nelegale”.

„Noi cerem tuturor românilor să vină la vot. Este un scrutin electoral de o importanţă covârşitoare pentru România. Eu sper că multă lume a înţeles ce înseamnă Parlamentul European şi cât contează calitatea fiecărui europarlamentar român care ajunge în această structură importantă. Că ne place sau nu ne place, acolo trebuie să avem oameni care ştiu să se bată pentru România şi care nu lucrează împotriva României. Noi suntem foarte interesaţi ca românii să vină la vot şi noi muncim în sensul acesta. Este un subiect pe care l-am discutat la CEx – să avem prezenţă foarte mare la vot”, a adăugat Dragnea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite