Organizațiile care apără drepturile copiilor: Legea care îi obligă pe părinți să achite cheltuielile de spitalizare lasă loc abuzurilor

Legea care îi obligă pe părinți să achite cheltuielile de spitalizare pentru copii este strâmbă și trebuie schimbată, deoarece lasă loc la abuzuri. Este semnalul de alarmă pe care îl trag organizațiile care apără drepturile copiilor, îngrozite de cazul lui Alex.

06 Februarie 2018, 19:57 (actualizat 06 Februarie 2018, 20:11) |
Un abuz. Legea trebuie corectată
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Interesul superior al copilului e mai presus de orice, spune fostul reprezentant al României pentru drepturile copilului la Consiliul Europei. Daniela Gheorghe cere corectarea de urgenţă a legii care  permite spitalelor să-i pună la plată pe părinţi pentru îngrijrea celor mici, deşi minorii au dreptul la gratuitate.

Un abuz. E clar o încălcare a drepturilor copilului dacă acest lucru se va întâmpla. Nu e primul caz în care copilul e tras la răspundere pentru un incident. Legislaţia nu e coerentă, legea sănătății nu e în concordanță cu legea protecției copilului” - Daniela Gheorghe, fost reprezentant al României pentru drepturile copilului la Consiliul Europei.

Însă Curtea de Conturi ar putea imputa spitalului cheltuielile cu pacienţii vinovaţi pentru vătămarea stării lor de sănătate. O spune expertul în politici de sănătate Sorin Paveliu, care a fost şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Chiar şi cei de la spitalul Bagdasar-Arseni ar putea intra în vizor. Multe cazuri sunt ascunse din motive morale, spune expertul.

Prevederea legii nu e corectă. O persoană care, de exemplu, se accidentează involuntar, să zicem, cade în baie, ar însemna că ar fi obligat să suporte cehletuieli de zeci, poate sute de milioane de lei pentru o vină pe care nu o are. Ministrul Sănătăţii are obligaţia morală de a interveni e urgenţă prin emiterea unei ordonanţe prin care să îndepărteze prevederile aberante ale legii” - Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate.

Sorin Paveliu spune că legea ar trebui să prevadă clar că banii se recuperează doar în caz de accidente de la firmele de asigurări. Şi să fie dată o amnistie pentru sumele neîncasate.

Au fost presiuni majore din partea caselor de asigurări de sănătate ca spitalele să se îndrepte împotriva celor care cauzează accidente rutiere, şi probabil, la grămadă, pe un articol de lege insuficient clarificat, s-a făcut acest lucru. Poate fi aplicată discreţionar şi în cazul copilului, vom veni cu clarificări în aşa fel încât asistenţa medicală a copilului să fie gratuită” - deputatul Tudor Ciuhodaru.

Deputatul Tudor Ciuhodaru a militat să fie puşi la plată cei care ajung la spital din cauza consumului de alcool şi droguri. Acum patru ani, Parlamentul a adoptat un articol care prevede că inclusiv cei care aduc daune sănătăţii propriei persoane, din culpă, adică fără intenţie, trebuie să achite asistenţa medicală.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 21°C 12°C
IASI 21°C 13°C
CLUJ 18°C 8°C
CONSTANTA 13°C 12°C
CRAIOVA 15°C 9°C
BRASOV 20°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI