Organisme puternice de promovare a egalității | Helena Dalli, comisar european: „Dorim ca acestea să își atingă potențialul maxim”

Comisarul European pentru egalitate Helena Dalli
Comisarul European pentru egalitate Helena Dalli
7 decembrie 2022, 13:40

Comisarul European pentru egalitate Helena Dalli punctează importanța acestor organisme:

Normele actuale ale UE cu privire la aplicarea principiului egalității prevăd înființarea unor organisme naționale de promovare a egalității în toate statele membre ale UE. Aceste instituții s-au dovedit a fi necesare și a avea un rol important pentru afirmarea principiului nediscriminării persoanelor și pentru adoptarea de politici în materie de egalitate de către autoritățile publice și organizațiile private.

Multe state membre au creat condiții favorabile pentru ca organismele lor de promovare a egalității să poată avea un rol semnificativ în societate și să devină centre esențiale de cunoștințe de specialitate și de sprijin cu privire la plângerile legate de discriminare. În ciuda faptului că au fost identificate numeroase bune practici în domeniu, existența unei mari diversități la nivelul UE în ceea ce privește organizarea organismelor de promovare a egalității are, din păcate, printre implicații, și faptul că aceste organisme au un grad insuficient de independență sau atribuții limitate. Acest lucru se datorează faptului că legislația în vigoare prevede doar criterii minime în materie de competență și independență, fără a stabili standarde de urmat în această privință.

Rezultă astfel disparități la nivelul UE în ceea ce privește modul în care sunt sprijinite victimele. Pentru a construi o uniune a egalității, cetățenii din toate statele membre trebuie să beneficieze de un nivel minim comun de protecție împotriva discriminării și să dispună de drepturi comparabile la reparații.

Prin noua inițiativă legislativă adoptată astăzi de Comisia Europeană, dorim ca organismele de promovare a egalității să își atingă potențialul maxim, să contribuie în mod eficace la asigurarea respectării normelor UE în materie de egalitate, să faciliteze accesul la justiție al persoanelor care sunt victime ale discriminării, să se implice în activități de prevenire și promovare, să sensibilizeze publicul cu privire la dreptul la nediscriminare și să consolideze cunoștințele și capacitățile entităților publice și private în această privință.

Toate acestea sunt necesare deoarece, conform percepției publicului, discriminarea pe motive de rasă sau origine etnică, orientare sexuală, religie sau convingeri, handicap ori vârstă are o prevalență percepută în societate, între 59 % și 40 %. Faptul că actele de discriminare nu sunt întotdeauna semnalate autorităților de victime rămâne o problemă larg răspândită, multe astfel de incidente trecând neobservate.

Discriminarea se răsfrânge negativ asupra persoanelor, dar și la nivelul societății și al economiei. Având în vedere deficitul de forță de muncă și insuficiența lucrătorilor calificați, trebuie să abordăm provocările persistente cu care ne confruntăm legate de participarea pe piața muncii a femeilor, a persoanelor cu handicap, a romilor și a persoanelor care provin din familii de migranți. Asigurarea egalității oamenilor în viața lor de zi cu zi reprezintă un factor important pentru o creștere durabilă și favorabilă incluziunii, iar existența unor organisme de promovare a egalității mai puternice face parte din soluția la această problemă.

Propunerea legislativă privind standardele aplicabile organismelor de promovare a egalității pe care Comisia Europeană tocmai a prezentat-o va îmbunătăți acestora. Statele membre vor trebui să se asigure că aceste organisme beneficiază de garanții solide în materie de independență, că sunt finanțate în mod corespunzător și că le sunt conferite atribuțiile necesare pentru a putea oferi un sprijin real victimelor discriminării.

Sprijinul pe care un organism de promovare a egalității îl acordă cetățenilor care se confruntă cu discriminarea trebuie să aducă o schimbare de paradigmă. Serviciile oferite de organismele de promovare a egalității vor trebui să fie gratuite și accesibile în mod egal și fără bariere pentru toate persoanele care sunt victime ale discriminării.

Organismele de promovare a egalității vor trebui să pună la dispoziția tuturor persoanelor care depun o plângere legată de discriminare informații și o evaluare preliminară a cazului lor. Aceste organisme vor fi în măsură să propună cetățenilor mai multe posibilități de soluționare a cazurilor de discriminare, inclusiv prin căutarea unei soluții amiabile între părți, prin desfășurarea unei investigații suplimentare, emiterea de avize sau de decizii obligatorii și sesizarea instanțelor.

Grație propunerile noastre, organismele de promovare a egalității vor putea juca un rol central în construirea unei baza de cunoștințe și în asigurarea schimbului de cunoștințe pe această temă. Instituțiile publice vor trebui să se consulte cu aceste organisme în mod transparent și în timp util cu privire la aspectele legate de egalitate și să țină seama de recomandările lor.

Organismele de promovare a egalității vor putea contribui la îmbunătățirea colectării de date privind egalitatea, aspect care este esențial pentru monitorizarea situației și pentru formularea unor politici avizate. Rapoartele periodice privind situația egalității de tratament și a discriminării întocmite de aceste organisme vor permite identificarea provocărilor care trebuie abordate.

Dacă vom reuși în acest demers, organismele de promovare a egalității nu numai că vor putea combate discriminarea pe termen scurt și în cazurile individuale, dar vor putea și să sprijine statele membre în eforturile lor de integrare a principiului egalității și de promovare a construirii pe termen mediu a unor societăți mai coezive, bazate pe echitate și pe incluziune”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite