Organe la un click distanță. Disperați de numărul mic al donatorilor, mulți cad pradă celor care vând organe

Românii cu dare de mână își cumpără viaţa pe internet. Disperați că nu găsesc organe pentru transplantul de rinichi sau ficat, ajung în plasele lumii negre a traficului de organe. La un click distanță li se promite că vor avea șansa să traiască normal, dacă sunt dispuși să plătească peste o sută de mii de euro. O practică ilegală și periculoasă. Riscul este însă asumat, pentru că la noi, sunt prea puțini donatori. Doar 25 de familii au fost de acord anul acesta să doneze organele celor dragi, după ce au intrat în moarte cerebrală.

08 Iunie 2018, 18:31 (actualizat 08 Iunie 2018, 21:23) |
Organe la un click distanță
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Vânzarea de organe este ilegală. Cu toate astea, pe internet găseşti zeci de anunţuri postate de oameni dispuşi să îşi vândă un rinichi sau o bucată de ficat.

Conducerea Agenţiei Naţionale de Transplant susţine că toate transplanturile în care se folosesc organe prelevate de la donatori vii se fac doar cu acordul unei comisii. Din ea fac parte trei membri.

"În general, medici sau cadre medicale din spitalul respectiv care nu fac parte din echipele de transplant şi nu fac parte din programele de transplant şi, de regulă, obligatoriu, un psiholog. Pentru că ceea ce trebuie evaluat este caracterul altruist al donăriii necondiţionat de nimic altceva" - Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Institutul Fundeni.

Neregulile care au ieşit la iveală în ultimii ani le-au făcut pe rudele pacienților care ajung în moarte cerebrală să nu își mai dea așa ușor acceptul pentru prelevarea organelor.

În 2016, autorităţile anunţau că pacienţii care au nevoie de un transplant nu au şanse egale, pentru că organele sunt alocate subiectiv.

În plus, corpul de control al Ministerului Sănătăţii ajunsese la concluzia că unele unităţi sanitare nu au fost acreditate corespunzător.

La Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, cu cât un pacient era înscris de mai mult timp pe lista de aşteptare, cu atât scădeau şansele lui de a beneficia de transplant renal.

"În 2016, am avut 130 de donatori şi în 2017, 65, jumătate. Asta înseamnă 3,25 donatori la un milion de locuitor. Mai slabi decât noi sunt Bulgaria şi colegii din Moldova. Există o lipsă de încredere a populaţiei în sistemul sanitar" - Carmen Pantiş, coordonator  Agenţia Naţională de Transplant.

3.000 de români aşteaptă să primească rinichi, 400 un nou ficat, 140 o inimă, 39 - plămâni şi 200 -  cornee.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 12°C
IASI 12°C 9°C
CLUJ 12°C 12°C
CONSTANTA 15°C 12°C
CRAIOVA 16°C 16°C
BRASOV 10°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI