Organe care puteau salva vieți, irosite. Inima și plămânii unui donator din Piatra Neamț nu au ajuns la transplant

Organe care ar fi putut salva vieţi au fost irosite. Inima şi plămânii unui tânăr donator de la spitalul din Piatra Neamţ nu au mai ajuns la vreun transplant. Cei implicaţi în prelevare au fost dezamăgiţi să afle că nu s-a găsit primitor pentru cord, deşi sunt zeci de bolnavi care aşteaptă o inimă. Nici nu s-a pus problema transplantului cardiac, susţine Ministerul Sănătăţii. Plămânii puteau fi şansa cuiva din Germania, dar avionul de acolo nu a putut pleca la timp.

23 Mai 2018, 09:32 (actualizat 23 Mai 2018, 19:41) Știrile TVR |
Organe care puteau salva vieți, irosite
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Familia unui tânăr de 39 de ani, intrat în moarte cerebrală după ce a căzut şi s-a rănit grav, a fost de acord din prima clipă să le dea o şansă altor suflete disperate. Şi a semnat pentru prelevarea organelor. Un rinichi şi ficatul au ajuns la Bucureşti, iar alt rinichi şi corneea - la Iaşi.

Alte organe vitale s-au pierdut însă, deşi erau în parametri pentru a salva vieţi.

34 de bolnavi sunt pe lista de aşteptare pentru transplantul cardiac, iar 61 au murit în lipsa organului salvator, arată Agenţia Naţională de Transplant.

Pentru plămâni s-a găsit un pacient compatibil în Germania.

Singurul pacient aflat pe lista de aşteptare pentru transplant pulmonar la Spitalul Sfânta Maria din Bucureşti nu a putut primi plămânii. Nu erau compatibili.

O aeronavă ar fi trebuit să vină din Germania pentru a prelua organele. Nu a putut pleca însă la timp nici de la Hanovra, nici de la Berlin din cauza unor probleme tehnice, spun reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Cât despre inimă, nici nu s-a pus problema transplantului, adaugă oficialii ministerului.

În ultimii ani, doar la Tg. Mureş s-a făcut transplant cardiac. Profesorul Horaţiu Suciu, renumit pentru succesul operaţiilor, nu este însă în ţară. La Spitalul Floreasca, în centrul acreditat pentru transplantul de cord nu s-au mai făcut astfel de intervenţii de ani buni.

Şi Institutul C. . Iliescu are acreditare, dar nu a făcut transplant cardiac.

Responsabilii nu au putut fi contactaţi.

Ministrul Sorina Pintea vrea să reorganizeze Agenţia Naţională de Transplant. De anul trecut, există şi un proiect pentru o nouă lege a transplantului, care să impuna criterii clare pentru alocarea organelor. Încă trenează însă.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 35°C 35°C
IASI 35°C 33°C
CLUJ 31°C 32°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 32°C 32°C
BRASOV 29°C 29°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI