"Orfanii lui Ceauşescu, 30 de ani mai târziu". Colecție de fotografii alb-negru ale artistei Elisabeth Blanchet, prezentate într-o expoziţie la Grenoble

Poezie, fotografie, pictură. Româneşti sau despre România. Sunt elementele care s-au împletit într-un eveniment cultural plurivalent care a inaugurat mai multe expoziții în Franța, la Grenoble, în cadrul Sezonului Cultural România-Franța.

18 Martie 2019, 12:53 (actualizat 18 Martie 2019, 13:18) | Teodora Popa |
Expoziţia
Expoziţia
Expoziție de fotografii cu ia românească, realizate de Adrian Moraru, Petre Oprea şi Mădălina Munteanu Bellal
Expoziția

O piedică în calea uitării, astfel poate fi considerată expoziția "Orfanii lui Ceauşescu, 30 de ani mai târziu". Sunt imagini care au şocat Occidentul în anii '90 cu copiii din orfelinate din România perioadei comuniste, reunite într-o colecție de fotografii alb-negru ale artistei Elisabeth Blanchet. Aceasta a fotografiat copiii din orfelinatul de la Popricani, județul Iaşi, pe care i-a regăsit câțiva ani mai târziu, în România şi în Europa, şi i-a imortalizat ca adulți. Sunt imagini pentru care România căpăta o celebritate tristă imediat după căderea comunismului.

Seara a fost completată de vernisajul expoziției "Culoarea cuvintelor. Un Sezon mare cât un Centenar", o serie de picturi semnate de artişti români şi francezi contemporani, inspirate şi însoțite de poezetele scriitorului româno-francez Radu Bata.

(w460) Expoziția

Profesor de limba franceză şi de jurnalism, stabilit la Grenoble, Radu Bata a prezentat originea şi istoria poezetelor sale, un gen liric creat pentru a aduce poezia mai aproape de cititori, şi a citit, în română şi în franceză, câteva dintre poemele sale.

Nu a lipsit ia românească, adevărat ambasador al țării noastre, căreia i-a fost dedicată o expoziție de fotografii realizate de Adrian Moraru, Petre Oprea şi Mădălina Munteanu Bellal. Cei trei fotografi şi-au propus să aducă un omagiu estetic bluzei româneşti, creație populară şi ancestrală de o valoare inestimabilă.

(w460) Expoziție

Şi pentru că este luna lui mărțişor, evenimentul pluricultural a fost completat de o expoziție de mărțişoare create de designer-ul româno-francez Irina Dulgheru. Expozițiile de la Grenoble rămân deschise până la sfârşitul lunii martie.

Evenimentul a fost organizat de Consulatul General al României la Lyon.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 5°C
IASI 12°C 6°C
CLUJ 8°C 3°C
CONSTANTA 16°C 7°C
CRAIOVA 12°C 5°C
BRASOV 9°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI