Ordonanţa pentru modificarea legilor justiţiei, adoptată de Guvern. CSM: Modificările privind delegarea în funcţii - de natură să afecteze grav activitatea Parchetelor

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat marți că Guvernul a adoptat două ordonanțe de urgență, una dintre ele vizând desemnarea candidaților României pentru funcția de procuror european. A doua este OUG pentru modificarea legilor justiţiei şi a unor regulamente privind admiterea la INM. Ministrul a subliniat că propunerile de modificare au venit din partea CSM.

19 Februarie 2019, 16:36 (actualizat 19 Februarie 2019, 20:32) Știrile TVR |
Legile Justiției, modificate prin OUG
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Guvernul a modificat din nou Legile Justiţiei prin două Ordonanţe de Urgenţă. Tudorel Toader a anunţat că de acum înainte, interimatul pe funcţiile de conducere nu mai poate depăşi 45 de zile.

Măsura l-ar putea forţa pe preşedintele Klaus Iohannis să accepte propunerea ministrului Justiţiei pentru şefia DNA. O altă prevedere spune că, la funcțiile de conducere din Parchete pot candida și judecători care au fost procurori, dar şi că avizul pentru numirea în funcţiile de conducere se mută de la secția de procurori, la plenul CSM. Şi această măsură l-ar ajuta pe Tudorel Toader, ale cărui propuneri au primit până acum avize negative în secţia de procurori.

O altă modificare adusă Legilor justiţiei blochează posibilitatea ca Augustin Lazăr să infirme actele de urmărire penală ale procurorilor din secția specială dacă le consideră ca nelegale sau netemeinice.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii consideră că modificările aduse marţi de Guvern legilor Justiţiei, privind delegarea în toate funcţiile din cadrul Ministerului Public pentru care numirea se face de preşedinte, sunt de natură să afecteze grav activitatea Parchetelor.

"Facem precizarea că membrii Secţiei au luat la cunoştinţă de conţinutul ordonanţei de urgenţă în data de 18 februarie, când a fost transmisă la Consiliu pentru avizare. Membrii procurori nu au avut cunoştinţă de vreun demers instituţional, altul decât cel privind amânarea intrării în vigoare a dispoziţiilor privind admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii şi cu atât mai puţin de conţinutul acestor propuneri despre care se susţine că ar aparţine Consiliului Superior al Magistraturii", precizează reprezentanţii Secţiei într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, avizarea numirii procurorilor în funcţiile înalte, în acord cu recomandările MCV, ale Comisiei de la Veneţia şi principiul legal al separării carierelor, instituit prin articolul 3 din Legea 303/2004, trebuie să rămână în competenţa Secţiei pentru procurori, iar selecţia candidaţilor să fie făcută exclusiv din rândul magistraţilor procurori.

Cealaltă ordonanță se referă la unele măsuri pentru aplicarea Regulamentului Consiliului pentru punerea în aplicare a unei forme de cooperare consolidată privind Parchetul European. Ministrul Justiției a precizat că OUG adoptată nu se referă la procurorul șef european - ci este dată în contextul în care  România trebuie să desemneze trei candidați pentru funcția de procuror european, până la 31 martie. În  privința procurorului șef european, există o altă procedură, care este în curs de derulare, a subliniat Toader.

Ministrul Jutiției a anunțat că  procedura de selecție se va desfășura la Ministerul Justiției,  nu la CSM sau în altă parte și că nu se va face o nominalizare directă, de către  ministru.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 4°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI