Ordonanţa care limitează cheltuielile publice pe final de an este contestată de managerii mai multor spitale

7 noiembrie 2023, 20:23

Managerii mai multor spitale din București se plâng că achizițiile necesare pentru a asigura pacienților serviciile medicale necesare vor avea de suferit ca urmare a plafonării cheltuielilor impuse de guvern pe final de an. Un exemplu este faptul că nu vor putea face achiziţii de hârtie sau tipizate, ceea ce ar putea duce la lipsa de foi de observaţii sau externări.

Simin Florescu, managerul Spitalului Victor Babeş; Nu ştiu cum vom face faţă la toate aceste lucruri, ne simţim restricţionaţi pe toate aceste paliere şi am vrea să continuăm să ne menţinem nivelul activităţii, altfel realmente e posibil că până la sfârșitul anului să avem o afectare a calităţii actului medical.

La Spitalul Victor Babeş, ordonanţa va bloca pentru o perioadă Inclusiv renovarea unui corp de clădire sau construcţia unui ambulatoriu. Astfel că managerii celor 19 spitale coordonate de Primăria Capitalei cer revizuirea prevederilor, pentru că toate aceste investiţii să fie făcute fără a fi nevoie de memorandumuri.

Narcis Copcă, managerul Spitalului Sfânta Maria: Ceea ce aș propune că soluție de mijloc este să fim lăsați să facem aceste investiții pe credite de angajament, adică de ce să ne interzici să facem contractele, dacă noi le plătim la anul. Dacă ne vine inclusiv o factură de curent ce trebuie plătită în 15 zile s-ar putea să avem o problemă.

Nu doar spitalele din București reclamă astfel de probleme.

Mihai Gafencu, director medical Spitalul de Copii „Luis Turcanu” Timișoara: Absolut orice restrângere, cum a fost cea legată de tăierea posturilor libere din personalul auxiliar, cum ne opresc acum din a achiziționa consumabile, aduc mari deservicii sectorului sanitar.

Situația a fost discutată la guvern, săptămâna trecută, când și reprezentanţii sindicatelor din sănătate au avertizat în legătură cu posibilele blocaje.

Iulian Pope, SANITAS, prin telefon: E o chestiune complicată, trebuie să se adreseze Ministerului Dezovoltarii sau Ministerul Sănătății, în funcție de subordonare pentru aprobarea prin memorandum unor cheltuieli de reparați curente, bunuri și servicii și alte chestiuniuni prevăzute în ordonanță ceea ce îngreunează fără discuție activitatea spitalelor.

Ordonanță prin care guvernul vrea să țină sub control cheltuielile publice se aplică până la finalul acestui an.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă