Ordonanța de Urgență privind anticipatele a fost respinsă de Senat. Ciolacu: Vom respinge și la Cameră OUG pe anticipate. Vom veni cu proiect de lege asumat de PSD

Ordonanța de Urgență privind anticipatele a fost respinsă de Senat. Actul normativ va fi trimis Camerei Deputaților, forul decizional.

19 Februarie 2020, 12:26 (actualizat 19 Februarie 2020, 20:43) |
Senatul a respins ordonanța anticipatelor
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

ACTUALIZARE. Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că social-democrații vor respinge ordonanța de urgență privind anticipatele când va ajunge la vot în Camera Deputaților. Liderul interimar al PSD a mai spus că va fi depus un proiect de lege asumat de partid care va reglementa prevederile legate de Diaspora.

„Domnul Orban, în continuare este în campanie electorală, chiar dacă este demis și minte. Mai mult. PSD, la fel cum a dovedit și când am făcut sesiune extraordinară la solicitarea Președintelui României, am fost provotul de trei zile pentru cei din Diaspora și vom fi la fel. Vom veni cu proiect de lege asumat de către PSD, partea din OUG, tot ceea ce privește Diaspora, îl vom înainta Parlamentului”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri, înaintea CEx al PSD de la Parlament.

Chestionat dacă PSD va respinge ordonanța de urgență pe anticipate când ajunge la Cameră, Ciolacu a răspuns scurt: „Categoric”.

Întrebat dacă va fi păstrată în proiect prevedere ca Diaspora să voteze timp de trei zile, însă să nu fie crescut numărul de aleși pentru românii de peste hotare, liderul interimar al PSD a replicat: „În cazul în care ne încadrăm în cele șase luni constituționale și recomandarea Comisiei de la Veneția pentru modificarea alegerilor. Cu alte cuvinte, dacă sunt alegeri la termen, cum eu cred că vor fi alegeri la termen, va fi preluată în integralitate dispoziția din ordonanță”.

___________________________________________

Ordonanța de urgență a fost respinsă cu 85 de voturi, în timp ce 33 au fost pentru.

Actul normativ  care reglementează organizarea alegerilor anticipate a fost respins marți de Comisia juridică din Senat.

Ordonanţa de urgenţă care reglementează organizarea alegerilor anticipate pentru Camera Deputaţilor şi Senat a fost adoptată pe 3 ianuarie, fără avizele Consiliului Legislativ.

OUG prevede trei zile de vot în Diaspora și dublarea numărului de parlamentari de diaspora. De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 50 de zile înaintea votării față de 90 de zile în prezent, deci se pot organiza anticipate cu 40 de zile mai repede decât in prezent. În plus, alegătorii pot vota oriunde se află în ţară la alegerile parlamentare.

Ordonanţa de urgenţă pentru alegerile anticipate a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial.

Senatul este primă cameră sesizată pe actul normativ care se află în Parlament în procedură de urgență.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 11°C
IASI 14°C 13°C
CLUJ 12°C 10°C
CONSTANTA 12°C 10°C
CRAIOVA 11°C 7°C
BRASOV 12°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI