Consiliile de administrație din toate companiile de stat ar putea fi regândite din toamnă, pentru ca statul sa reducă cheltuielile cu indemnizațiile. Este doar una dintre măsurile fiscale prin care Guvernul vrea să facă economii. Măsurile vor fi aplicate în trei etape diferite, din septembrie, octombrie și ianuarie.
Potrivit unor surse, Guvernul va lua măsurile prin care să adune mai mulți bani la buget prin două ordonanțe diferite.
Primul act normativ ar putea fi aprobat săptămâna viitoare și va stabili măsuri pentru reducerea cheltuielilor în aparatul bugetar.
Se vor comasa instituțiile care au atribuții similare, iar șefii tuturor instituțiilor vor trebui să reducă cheltuielile de funcționare.
Executivul va desființa 204 mii de posturi neocupate, unele dintre ele bugetate, iar în acest fel mulți șefi de serviciu își vor pierde pozițiile și vor deveni șefi de birou pentru că nu vor mai avea în subordine suficienți subalterni.
Unele administrații locale au început deja să restrângă schema de personal.
Ioan Turc, primarul municipiului Bistriţa: Am renunțat la cele mai multe posturi vacante, posturi vacante care, în mare majoritate, erau bugetate. Deci chiar dacă un post nu este ocupat, banii pentru funcția respectivă sunt puși în buget, acești bani pot să circule. Pot să aibă o altă destinație. Am discutat despre circa 50 de posturi, iar impactul este de aproximativ 3 milioane de lei.
Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării: (Tăiați de la benzină, motorină?) Absolut. Acestea vor fi cu siguranță o serie de măsuri pe care, pentru a nu perturba activitatea pe care o avem la nivelul ministerului, o vom face.
Prin cel de al doilea act normativ, Guvernul va elimina facilitățile fiscale pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară. Totodată, va impune o taxă anuală de 1% pentru proprietățile a căror valoare cumulată depășește 500 de mii de euro.
Liberalii și social-democrații încă nu au stabilit cum vor fi taxați angajații din domeniul IT.
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: Nu există nicio măsură care vizează vreo reducere de salariu. Există măsuri și perioade în care statul își permite să vină cu anumite facilități. Există perioade în care statul nu-și permite să vină cu anumite facilități. (Indemnizația celor are fac parte din consilii de administrație ar putea să fie regândită?). Este una dintre ele. Cel mai de evitat lucru ar fi majorarea TVA-ului.
Analiștii economici atrag atenția că, de la o lună la alta, cheltuielile cresc.
Adrian Negrescu, analist economic: Scăderea cheltuielilor cu mașinile de serviciu este o măsură salutară, dar insuficientă. Să nu uităm că, în loc să scadă, cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut în primele cinci luni cu 15,4%. Ar fi trebuit în mod normal să scadă cu măcar 10%.
Guvernul va renegocia o nouă țintă pentru deficitul bugetar cu experții Comisiei Europene, iar aceasta ar trebui să nu depășească 5%.