Ordonanța pentru modificarea Codului fiscal a fost adoptată în Senat

Bani
Bani
4 decembrie 2017, 18:43

Plenul și-a însușit raportul Comisiei de buget prin care ordonanța a fost amendată astfel încât firmele care realizează venituri până la un milion de euro, au un capital social de minim 45.000 de lei și cu cel puțin doi angajați pot opta între impozitul pe profit și impozitul pe cifra de afaceri.

Alte amendamente incluse în raportul comisiei și adoptate de plen vizează majorarea plafonului de deductibilitate la cheltuielile cu dobânda de la 200.000 euro, cum stabilise Executivul, la trei milioane de euro și reținerea la sursă a impozitului aferent câștigurilor obținute din jocurile de noroc.

De asemenea, a fost adoptat un amendament propus în plen de senatorul PSD Ecaterina Andronescu.

„Finanțarea proiectelor de cercetare-dezvoltare-inovare este nu este purtătoare de TVA. Documentul justificativ pe baza căruia se face decontarea proiectelor este situația de lucrări”, se stipulează în amendamentul propus de Andronescu și aprobat de plenul Senatului.

Senatorii USR Nicoleta Dinu și PNL Florin Cîțu au solicitat susținerea în plen a celor 60 de amendamente depuse de Opoziție și care nu se regăsesc la amendamente admise sau respinse în raportul Comisiei de buget, dar cererea acestora a fost respinsă prin vot de plen.

Preşedintele de şedinţă, social-democratul Claudiu Manda, a explicat că, potrivit Regulamentului Senatului, în cazuri deosebite, se poate solicita formularea de amendamente în plen.

Liderul grupului PMP din Senat, Dorin Bădulescu, a atras atenţia că prin votul plenului s-a deschis posibilitatea ca orice senator să poată depună amendamente în plen, şi nu doar Ecaterina Andronescu.

‘Nu puteţi cenzura susţinerea şi supunerea la vot a amendamentelor altor colegi’, a spus Bădulescu şi a anunţat votul împotrivă al PMP.

De asemenea, plenul a respins prin vot retrimiterea la Comisie a actului normativ pentru o săptămână, formulată atât de PMP, cât şi de USR.

Liberalul Florin Cîţu consideră că OUG în forma actuală ‘mai mult încurcă lucrurile în economie decât le descurcă’.

Forin Cîţu: ‘Ordonanţa 79 este cea care a reuşit să-i unească pe cei din Opoziţie cu sindicatele care au susţinut acest Guvern să ajungă la putere. Din păcate, OUG, aşa cum arată ea azi, încurcă mai mult lucrurile decât le descurcă în economie. Singura soluţie este ca Guvernul să ia o decizie de prorogare. PNL va vota împotrivă’.

La rândul său, senatorul UDMR Tanczos Barna a explicat că modificarea succesivă a Codului fiscal ‘duce la o lipsă totală de predictibilitate în domeniu’.

Tanczos Barna: ‘Problema cea mai mare cu care se vor confrunta şi persoanele fizice, şi persoanele juridice, societăţile comerciale, dar şi autorităţile publice locale este problema predictibilităţii (…). Este o OUG care are şi elemente bune, şi elemente mai puţin bune. Cu siguranţă ar fi fost nevoie de o pregătire mai amplă şi de calcule mult mai bine puse la punct, astfel încât ele să fie implementate predictibil de către societăţile comerciale şi UAT-uri’.

For decizional în acest caz este Camera Deputaţilor, în dezbaterea căreia va intra actul normativ.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite