Ordonanța pe sănătate, atacată la CCR de Avocatul Poporului. Actul normativ dă acces spitalelor private la banii publici în cadrul programelor naționale și pentru urgențe

16 februarie 2020, 20:33

Avocatul Poporului susține că sunt suficiente motive pentru a ataca ordonanța de urgență pe sănătate la Curtea Constituțională. Potrivit Renatei Weber, actul normativ nu ar avea toate avizele necesare.

Prin telefon Renate Weber, Avocatul Poporului: „Este vorba de competiţia neloială care se instalează între sistemul privat şi cel public, pentru că sistemul public are nişte rigori în ceea ce priveşte achiziţiile publice, care nu se aplică şi celui privat.”

Ordonanţa de Urgenţă prevede că pacienții cu boli cronice, care suferă de maladii cardiovasculare, cancer, diabet, boli neurologice, dar şi cei care reprezintă urgenţe medicale, vor putea fi trataţi şi în spitalele private.

Prin telefon Reatne Weber, Avocatul Poporului: „Această uşă larg deschisă acum pentru serviciile de urgenţă din spitalele private va bulversa categoric întreg sistemul de urgenţă din România şi asta va avea consecinţe teribile.”

Secretarul de stat în ministerul Sănătății Horațiu Moldovan susține că, pe lângă instituțiile private, datorită ordonanței, sunt și multe spitale publice mici care vor avea și ele acces la fonduri pentru a trata cazurile de infarct și atac cerebral, iar asta va degreva spitalele mari precum cele din Capitală.

Prin telefon dr. Horatiu Moldovan, secretar de stat Ministerul Sănătăţii: „Noi dorim să mărim reţeaua care face aceste proceduri în România, atât publică cât şi privată, în condiţiile legii, pentru ca mai mulţi pacienţi să beneficieze de acest program mai repede şi mai eficient şi totodată mai mulţi medici să se poată angaja în spitalele respective.”

Șeful Departamentului de Urgență spune însă că nu înțelege de ce o reglementare așa de importantă pentru sănătate nu a fost discutată cu toți cei implicați și se încearcă trecerea ei pe repede înainte. Mai mult, Raed Arafat este de părere că privații nu au ce cauta în sistemul de urgență, sistem care ține de siguranța națională.

Prin telefon dr. Raed Arafat, secretar de stat MAI:  „Sectorul comercial s-ar putea să pună mâna pe lucruri vitale, care încet, încet scoţând sectorul public din ele, să înceapă să le negocieze pe alte preţuri şi să crească semnificativ costurile, fără să crească neapărat numărul beneficiarilor.”

CCR urmează să decidă acum dacă ordonanța de urgență încalcă sau nu Constituția.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă