Ordonanță pe masa guvernului, în ședința de vineri: salariile din sistemul bugetar înghețate, majorări doar pentru o parte din angajații din Sănătate. Fără pensii speciale pentru primari în 2022

Salariile și sporurile din sistemul bugetar vor fi înghețate anul viitor și doar pentru o parte a personalului din sănătate sunt prevăzute majorări. Guvernul vrea să adopte aceste măsuri vineri, înainte să aprobe bugetul pentru 2022. Ordonanţa mai prevede schimbarea taxării micro-întreprinderilor și sancționarea penală a companiilor care nu virează la stat contribuțiile angajaților. Sindicatele și-au exprimat deja nemulțumirile și amenință cu proteste.

16 Decembrie 2021, 20:15 (actualizat 16 Decembrie 2021, 20:16) Știrile TVR |

Salariile, indemnizațiile, soldele, dar și indemnizațiile demnitarilor rămân la nivelul de anul acesta, cu excepția celor din sănătate. Nu cresc nici sporurile, compensaţiile sau primele, și nici indemnizația de hrană.

Munca suplimentară se va compensa numai cu timp liber. Fac excepție angajații de specialitate din direcțiile de sănătate publică, în perioada stării de alertă.

Ministrul Finanțelor spune că a fost nevoie de aceste măsuri pentru încadrarea în limitele asumate.

Pensiile speciale și pensiile militare nu vor fi indexate. Plata pensiilor speciale pentru primari se amână din nou.

Pensionarii care primesc mai mult de 4.000 de lei pe lună vor plăti contribuții de sănătate pentru sumele care depășesc acest prag.

Microîntreprinderile vor fi taxate diferit. Rămân cu impozit pe cifra de afaceri doar firmele cu venituri sub 500 de mii de euro. Celelalte vor plăti impozit pe profit.

Este reincriminată neplata către buget a impozitelor și contribuțiilor cu reținere la sursă, precum cele ale angajaților. Companiile vor avea termen de 60 de zile, iar pedepsele cu închisoarea sunt de la 1 la 5 ani.

TVA redus de 5% va fi aplicat la energia termică, dar și la locuințe mai scumpe, de peste 450.000 lei, dar de maximum 700.000 lei, fără TVA. Economiile făcute astfel sunt estimate la 95 de miliarde de lei, iar veniturile ar urma să crească cu 6 miliarde lei. După aprobarea ordonanței, Guvernul trebuie să trimită în Parlament cât mai repede bugetul pentru anul viitor.

Printre măsurile propuse pentru anul viitor se mai află înghețarea punctului de amendă și creșterea valorii neimpozabile a tichetelor cadou de la 150 la 300 de lei.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 20°C
IASI 20°C 22°C
CLUJ 16°C 18°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI